SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi, Holodomor'u soykırım olarak kabul etti

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi, Sovyetler Birliği'nin Ukrayna halkını maruz bıraktığı suni ve toplu açlık trajedisi Holodomor'u soykırım olarak kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2023 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2023 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD Kongresi Temsilciler Meclisi, Holodomor'u soykırım olarak kabul etti

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi, 1932-1933 yıllarında Ukrayna'da yaşanan Holodomor'u Ukrayna halkına yönelik işlenen bir soykırım olarak tanıyan kararı oybirliğiyle kabul etti.

Ukrayna’nın Washington Büyükelçiliği sosyal medya hesabında, "Belge, ABD Hükumeti Komisyonu'nun Ukrayna'daki Kıtlık üzerine (22 Nisan 1988 tarihli) Stalin ve maiyetinin 1932-1933'te Ukraynalılara soykırım yaptıklarına dair vardığı sonuçları kabul ediyor” açıklamasında bulundu.

RUS/SOVYET REJİMİNİN SUÇLARI CEZALANDIRILMALI!

Ukrayna'nın Washington’da bulunan Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisisi Oksana Markarova, (ABD) Temsilciler Meclisi'nin 1932-1933 Holodomor'unu insanlara karşı soykırım olarak tanımasına ilişkin karar için teşekkür ederim. Rus/Sovyet rejiminin önceki suçları tanınmalı ve şimdikiler cezalandırılmalıdır!” dedi.

ABD Senatosu tarafından 3 Ekim 2022’de kabul edilen benzer bir karar gibi bu belge de Sovyet hükumetinin Ukrayna halkına karşı, kendi kaderini tayin etme özgürlüğü ve ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere insan haklarını sistematik olarak ihlal etmesini kınıyor. Temsilciler Meclisi’nin aldığı karar, Holodomor'dan sağ kurtulan kurbanlara ve ailelerine en derin taziyelerini ifade ediyor ve dünya toplumunu bu trajedinin insan yapımı doğası hakkında bilgilendirmek için bilgilerin yayılması çağrısında bulunuyor.

HOLODOMOR SOYKIRIMI

1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin yaptıkları yüzünden toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor. Bilindiği üzere, 26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holodomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi. Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor katliamı Uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.