SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD Dışişleri Bakanlığından Orban'ın açıklamasına karşılık!

ABD Dışişleri Bakanlığı, Macaristan Başbakanı Orban'ın Ukrayna ziyareti sırasında Rusya'ya ateşkes çağrısı yapmasına karşı çıkarak Rusya'nın Ukrayna topraklarından çekilmesi gerektiğini vurguladı. NATO içinde bölünmeye işaret eden endişelere yanıt verdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 15:34
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD Dışişleri Bakanlığından Orban'ın açıklamasına karşılık!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, Vaşington'da düzenlenen bir brifingde, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Ukrayna ziyareti sırasında tüm Rus yanlısı "barış planlarında" ortak bir fikir olan Ukrayna ile Rusya arasında derhal ateşkes çağrısında bulunması önerisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne, Macaristan Başbakanı'nın önerisinin NATO içinde bir bölünmeye işaret edebileceği yönünde endişe duyup duymadığı soruldu. Patel, "Biz ve NATO İttifakı olarak, burada gerçekten tek bir çözümün olduğunu ve bunun da Rusya Federasyonu'nun Ukrayna topraklarından çekilmesi olduğunu açıkça belirttik". dedi.

Patel, Dışişleri Bakanlığının, Orban'ın benimsediği tutumdan farklı bir tutum sergilediği için Macaristan ile fikir ayrılığı gösterdiği yönündeki endişesinin olup olmadığına ilişkin bir takip sorusuna ise, "İlgili ülkelerin kendi politikalarını konuşmalarına bırakıyoruz." şeklinde yanıt verdi. 

Patel, "Ancak, tüm ortaklarımıza ve müttefiklerimize, nüfuz sahibi olan veya rol oynayabilecek herhangi bir ülkenin, Rusya'nın Ukrayna'dan tamamen çekilmesini sağlamak için her türlü çabayı göstermesi gerektiği konusunda net bir tavır sergiledik." diyerek açıklamasını sonlandırdı.

ORBAN NE DEMİŞTİ?

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Zelenskıy'ın Ukrayna ile Rusya arasındaki mevcut temas hattının dondurulmasını öngören ateşkes önerisini reddettiğini doğruladı. Macaristan lideri, Kıyiv ziyareti sırasında, Rusya yanlısı tüm "barış planlarında" yer alan acil bir ateşkes fikrini desteklediğini ancak bu konuda ısrarcı olmadığını belirtti. Orban, Ukrayna Cumhurbaşkanının Macar liderin planının mantığını sorguladığını ve Ukrayna'nın Rusya ile daha önce başarısızlıkla sonuçlanan ateşkes girişimleri geçmişi nedeniyle planı desteklemediğini söyledi.
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.