SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'den Azov Taburu hakkında kritik karar!

ABD Dışişleri Bakanlığı, Mariupol'un savunmasında kilit rol oynayan Azov Taburuna, Amerikan silahı sağlama yasağının kaldırdığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2024 01:16
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2024 01:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD'den Azov Taburu hakkında kritik karar!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, 11 Haziran 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın büyük liman kenti Mariupol'un Rus saldırıları karşısında savunulmasında kritik rol oynayan Azov Taburu hakkında önemli bir kararı duyurdu. Bakanlık, söz konusu Ukrayna askerî birliğine Amerika menşeli silahların verilmesi ve eğitim sağlanmasına yönelik yasağın kaldırdığını söyledi.

Azov Taburu, Rusya Kırım’ı işgal ederek Donbas’a askerî güçlerini sokmasından sonra Ukrayna toprak bütünlüğünü savunmak için oluşturuldu. İlk önce gönüllülerden oluşan tabur daha sonra Ukrayna ordusuna bağlandı.

Tabur, Ukrayna'nın en etkili ve popüler savaş birimleri arasında yer almasına karşın gönüllü bir askerî birlik olması ve uyguladığı bazı taktikleri nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Bu kapsamda ABD'den sağlanan silahları kullanması bağlamında tabura uygulanan yasak,söz konusu kararla birlikte kaldırıldı.

AZOV TABURU ÜYESİ ASKERÎ DOKTOR QHA'YA KONUŞMUŞTU

Kırım Tatar askerî doktor Asan İsenacıyev, 24 Şubat 2022'de başlayan ve iki aydan uzun süre Rus işgal güçleri tarafından kuşatılarak ağır saldırılara maruz kalan Mariupol kentindeki Azovstal Çelik Fabrikası’ndayken Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yaptığı yardım çağrısıyla gündeme gelmişti. Asan İsenacıyev 7 ay Rus esaretinde kaldıktan sonra 31 Aralık 2022’de gerçekleşen esir takası sırasında Ukrayna’ya iade edildi.

Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Asan İsenacıyev, orduya nasıl yazıldığını, savaş başladığı zaman nerede görev yaptığını, kuşatma altındaki Azovstal Çelik Fabrikasında hangi şartlar altında yaralıları tedavi etmek zorunda kaldığını ve Rus esaretinde gördüğü insanlık dışı muameleleri anlatmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.