SON DAKİKA
Hava Durumu

AB, dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna’ya aktarılması için çalışmaları hızlandırdı

AB'nin, dondurulan Rus varlıklarının kârından Ukrayna'nın temmuz ayında 2-3 milyar avroluk ilk dilimi alabilmesi için süreci hızlandırmaya çalıştığı kaydedildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2024 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2024 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB, dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna’ya aktarılması için çalışmaları hızlandırdı

Birleşik Krallık merkezli Financial Times gazetesi, Avrupa Komisyonunun şubat ayı itibarıyla Euroclear deposunda dondurulan Rus varlıklarından elde edilen kârlara el koymak için bir teklif hazırladığını iddia etti. 

Financial Times, gelecek hafta yapılacak Avrupa Birliği (AB) zirvesi için hazır olması gereken teklifin Avrupa Komisyonundan nihai onaya ve AB üye devletlerinin desteğine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Teklif onaylandığı takdirde dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirin 2-3 milyar avrodan oluşan ilk dilimi temmuz ayında Ukrayna’ya aktarılabilecek.

Gazetenin incelemiş olduğu Avrupa Komisyonunun iç teklif taslağına göre, değerinin 190 milyar avro olduğu tahmin edilen dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen net kârın %97'si tahsis edilip, AB bütçesine aktarılabilir.

4 MİLYAR AVRO HUKUKİ SÜREÇ İÇİN KULLANILACAK

Financial Times, 4 milyar avronun Rusya'nın AB'ye yönelik iddialarıyla ilgili hukuki maliyetleri karşılamak için kullanılacağını belirtti.

DONDURULMUŞ RUS VARLIKLARININ, UKRAYNA İÇİN KULLANILMASININ ÖNÜ AÇILMIŞTI 

AB ülkeleri, Rusya dışındaki el konulan Rus varlıklarından elde edilen kârın, Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanılması için prensipte anlaşmaya varmıştı. Ukrayna için kullanılmasına yönelik ilk somut adımda 12 Şubat tarihinde atılmıştı. AB Konseyi, Rusya Merkez Bankasının varlık ve rezervlerini elinde bulunduran Merkezi Saklama Kuruluşlarının yükümlülüklerini açıklayan bir karar ve düzenlemeyi kabul ettiğini 12 Şubat'ta resmi sayfasında duyurmuştu. AB Konseyi tarafından 1 milyon eurodan fazla Rusya Merkez Bankası varlığına sahip olan saklama kurullarının AB yaptırımları nedeniyle biriken olağanüstü nakit bakiyeleri ayrı olarak muhasebeleştirmesi ve karşılık gelen gelirleri de ayrı tutması gerektiğine karar verilmişti. ABaçıklamasında Rus varlıklarından sağlanacak net kârların bir sonraki aşamada Ukrayna'nın yeniden inşasını desteklemek için AB bütçesine olası bir mali katkı vermesinin önünü açtığını belirtmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.