SON DAKİKA
Hava Durumu

40'tan fazla ülkenin temsilcisi, Ukrayna Barış Formülü'nü ele almak için Cidde'de toplandı

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde "Ukrayna Barış Formülü" konulu Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı başladı. Toplantıya 40'tan fazla ülkenin temsilcisi katılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2023 21:21
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2023 21:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
40'tan fazla ülkenin temsilcisi, Ukrayna Barış Formülü'nü ele almak için Cidde'de toplandı

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bugün "Ukrayna Barış Formülü" konulu Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı bugün başladı. Toplantıda BM, AB ve Avrupa Komisyonu temsilcileri, Türkiye, Çin, Hindistan, Brezilya, Endonezya, İngiltere, Küresel Güney ülkeleri olmak üzere 40'tan fazla ülkenin temsilcileri bir araya geldi.

DÜNYA, UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ İÇİN 2. KEZ TOPLANDI 

Farklı ülkelerin güvenlik ve siyasi danışmanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın önerdiği Barış Formülü’nü ele almak için ikinci kez toplanıyor. Bir önceki toplantı, Kopenhag'ta yapılmıştı. Toplantı, Ukrayna Barış Formülünün uygulanması için en uygun formülasyonları ve mekanizmaları bulma amacıyla Ukrayna girişimiyle düzenleniyor.

Ayrıca etkinlik, Volodımır Zelenskıy’ın Barış Formülü’nün uygulanması ve devlet liderlerinin Küresel Barış Zirvesi'ne hazırlanması için ortak bir vizyon geliştirmeyi amaçlıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak başkanlığındaki Ukrayna heyetinde Ukrayna Varlık Fonu Başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov da yer alıyor.

Bununla birlikte etkinliğe; Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov, Ukrayna Varlık Fonu Başkanı Danışmanı Mustafa Ametov da katılıyorlar.

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan "Ukrayna Barış Formülü"nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.