SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkmenistan ve Macaristan arasında doğal gaz anlaşması

Türkmenistan ile Macaristan, Türkmen doğal gazının tedariki konusunda anlaşma imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2023 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2023 16:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkmenistan ve Macaristan arasında doğal gaz anlaşması

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto 21 Ağustos yaptığı açıklamada, Türkmenistan ile ülkesi arasında doğal gaz tedariki için anlaşma imzalandığını ve iki devletin şirketleri arasında müzakerelerin başlayacağını bildirdi. Bakan Szijjarto, "Siyasi anlaşma yapıldı, şimdi şirketler ticari müzakerelere devam edecek" ifadelerini kullandı.

TÜRKMENİSTAN VE MACARİSTAN ARASINDA ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER

Türkmenistan devlet haber ajansının aktardığına göre 20 Ağustos'ta çalışma ziyareti için Budapeşte'de bulunan Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ikili ortaklığın geliştirilmesi konusunu görüştü. Gelecek vaat eden işbirliği alanları arasında enerji, ulaşım, sanayi, ilaç, tarım ve bir dizi başka konular ele alındı.

30 MİLYAR METREKÜP KAPASİTELİ BORU HATTI

Daha önce Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, yılda 30 milyar metreküp kapasiteli 300 kilometre uzunluğunda bir boru hattı kurulması ve Güneydoğu Avrupa bölgesindeki boru hatlarının kapasitesinin artırılması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

TRANS-HAZAR DOĞALGAZ BORU HATTI

Azerbaycan halihazırda Güney Doğalgaz Koridoru’nun kapasitesini artırmaya yönelik bir proje üzerinde çalışıyor. 2020’de faaliyete geçen koridor, Avrupa ülkelerine gaz tedarikinde kilit öneme sahip kaynaklardan olarak biliniyor. Bu bağlamda, Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı Türkmenistan ve Bakü şehirlerini Güney Doğalgaz Koridoru’na bağlı bir denizaltı boru hattıyla birbirine bağlamayı amaçlıyor. Böylece Türkmenistan doğalgazının önemli rezervlerine erişimle birlikte mavi yakıtı hem Türkiye’ye hem de Avrupa ülkelerine tedarik etme fırsatı doğuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.