SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkmenistan ile İran arasında doğalgaz boru hattı inşa edilecek

Türkmenistan ve İran arasında 3 Temmuz 2024 tarihinde doğalgaz boru hattı inşa edilmesini planlayan doğalgaz anlaşması imzalandı.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkmenistan ile İran arasında doğalgaz boru hattı inşa edilecek

1-3 Temmuz 2024 tarihleri arasında Aşkabat’ta gerçekleşen müzakereler sonucunda, Türkmenistan ve İran arasında doğalgaz swapını içeren bir anlaşma imzalandı. Anlaşmada İran tarafını İran’ın Aşkabad Büyükelçisi Ali Mucteba Ruzbehani, Türkmenistan tarafını ise Türkmen Gaz Şirketi Başkanı Maksat Babayev temsil etti.

İmzalanan anlaşma ile yıllık 10 milyar metreküp Türkmen doğalgazının İran üzerinden Irak’a ulaştırılması hedefleniyor. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre İran ve Türkmenistan arasında 125 kilometrelik bir boru hattı ve üç gaz kompresör istasyonu inşa edilecek. İran’ın doğalgaz için ne kadar ücret ödeyeceği ise henüz açıklanmadı.

TÜRKMENİSTAN, YAKLAŞIK 14 MİLYAR METREKÜP DÜNYANIN EN BÜYÜK DÖRDÜNCÜ DOĞALGAZ REZERVİNE SAHİP

British Petroleum’un yayınladığı istatistiklere göre Türkmenistan yaklaşık 14 milyar metreküp ile dünyanın en büyük dördüncü doğalgaz rezervine sahip. Rezervlerin büyüklüğüne rağmen Türkmenistan, doğalgazına pazar bulma konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu nedenle yapılan anlaşma, Türkmenistan’ın dünya pazarına açılması anlamında büyük önem taşıyor. Taraflar anlaşmayı ikili iş birliği kapasitesini arttırmak için sağlam bir temel teşkil ettiği yönünde değerlendiriyor.

İki ülke arasında daha önce 2022 ve 2023 yıllarında Azerbaycan’da doğalgaz takası üzerine anlaşma imzalanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.