SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkmenistan’da Hazar Denizi Günü kutlandı

Türkmenistan’ın Avaza kenti "Hazar Denizi Barış ve Dostluk Denizi Konferansı"na ev sahipliği yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2023 19:23
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2023 19:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkmenistan’da Hazar Denizi Günü kutlandı

Hazar’a kıyısı olan ülkelerde 12 Ağustos, Hazar Denizi Günü olarak kaydediliyor. Bu kapsamda çeşitli etkinlikler düzenlenerek kıyıdaş ülkelerden pek çok katılımcı bir araya geliyor. 

Türkmenistan’ın Avaza kenti 12 Ağustos 2023 tarihinde "Hazar Denizi Barış ve Dostluk Denizi Konferansı"na ev sahipliği yaptı. Konferansta, Hazar Denizi çevresinin korunmasına ilişkin konular değerlendirildi. Bu çerçevede, Hazar’a kıyıdaş ülkelerin arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik gelecek planları ele alındı.

TÜRKMEN LİDERDEN MESAJ

"Hazar Denizi Barış ve Dostluk Denizi Konferansı"nda; Birleşmiş Milletler ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşların temsilcileri, bakanlar, diplomatlar, bilim insanları ile çeşitli sektörlerden uzmanlar yer aldı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un mesajının okunmasıyla başlayan konferansta Türkmen lider, Hazar Denizi'nin barış, uyum ve işbirliği denizi olarak kalması için çabalarını sürdüreceklerini ifade etti. Ayrıca Berdimuhamedov, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin korunması ve doğal kaynakların akılcı kullanımı konusunda bölge ülkelerine işbirliği çağrısında bulundu.

HAZAR DENİZİ GÜNÜ

Hazar’a kıyısı olan ülkelerde 12 Ağustos çeşitli etkinlikler ile Hazar Denizi Günü olarak kutlanıyor. 7 bin kilometre uzunluğundaki kıyı şeridine sahip 371 bin kilometrekare yer kaplayan Hazar Denizi’nde biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla hemen her yıl düzenlenen program ile Azerbaycan, Kazakistan, İran, Türkmenistan ve Rusya arasında ekolojik, ticari ve siyasi işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.