SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkmenistan'da Gurbanguli Berdimuhamedov yeniden ulusal lider oldu!

Türkmenistan'da hükumet sistemi değiştirilerek, "Tek Meclisli Parlamenter Sistem" kuruldu. Gurbanguli Berdimuhammedov, "Türkmen halkının milli lideri" oldu.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2023 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2023 17:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkmenistan'da Gurbanguli Berdimuhamedov yeniden ulusal lider oldu!

Türkmenistan'ın başkent Aşkabat'taki Maslahat Sarayı'nda, eski Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 21 Ocak 2023'te Halk Meclisi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla toplantı düzenlendi. Toplantıda, yasal teklifleri inceleme ve onaylama gibi geniş yetkilere sahip olan "Tek Meclisli Parlamentı Sistemi"ne geçmeye ilişkin düzenleme kabul edildi.

MECLİS BAŞKANI, CUMHURBAŞKANI'NDAN DAHA YETKİLİ OLDU

Kabul edilen düzenleme ile 2 parlamentolu sistem kaldırılarak tek meclisli sisteme geçildi. "Halk Meclisi" adı verilen meclis Türkmenistan'ın en üst yetki mercii olduğu bildirildi. Bununla birlikte Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı'ndan daha yetkli hale geldi.

"TÜRKMEN HALKININ MİLLİ LİDERİ"

Gurbanguli Berdimuhamedov'a "Türkmen Halkının Milli Lideri" unvanı verildi. Türkmenistan Halk Meclisinin, Başkan tarafından veya gerektiğinde üye tam sayısının üçte birinin önerisiyle yılda en az bir kez toplanabileceği bildirildi. 

Halkın yüksek temsil organı, Türkmenistan’ın Halk Maslahatını oluşturmayı teklif eden Berdimuhamedov, "Türkmenistan’da Halk Meclisinin oluşturulması ve Türkmenistan Anayasası, anayasa kanunlarının kabulüne ilişkin teklifleri inceleme ve onaylama gibi geniş yetkilerin verilmesiyle Ulusal Konsey Halk Maslahatının çalışmalarına son veriliyor. Bu nedenle ülkede yasama yetkisini kullanan Türkmenistan Ulusal Konseyinin, tek meclisten oluşan Türkmenistan Meclisi haline gelmesinin uygun olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

TÜRKMENİSTAN'DA YENİ TİP PARLAMENTER SİSTEM!

Yeni tek meclisli parlementer sistem ile Cumhurbaşkanı Meclise karşı sorumlu olurken Meclis Başkanı ülkenin "ulusal lideri" oldu. Geçen baharda Cumhurbaşkanlığını oğlu Serdar Berdimuhamedov'a devreden Gurbanguli Berdimuhamedov, yeni kurulan "Tek Meclisli Parlamenter Sistemi" ile en üst meclisin başkanı oldu.

Türkmenistan Halk Maslahatını kurmak ve ülkenin yeniden tek meclisli parlamento sistemine geçmesiyle ilgili teklif, 11 Aralık 2022'de Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından yapılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.