SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkmenistan, bağımsızlığının 32. yılını kutluyor

Türkmenistan’da bağımsızlık günü coşkusu yaşanıyor. Türkmenistan Cumhuriyeti, 32 yıl önce bugün kurulmuştu. Türkiye Cumhuriyeti, Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan devlet olmuştu.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2023 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2023 12:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkmenistan, bağımsızlığının 32. yılını kutluyor

Türkmenistan’da her yıl 27 Eylül tarihi, bağımsızlık günü olarak kutlanıyor. Bu yıl 32. yılı kutlanan bağımsızlık gününde, başkent Aşkabat’ta coşkulu törenler düzenleniyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov, bağımsızlık günü kapsamında Türkmen halkını tebrik etti. Ülkede, bağımsızlık günü kapsamında resmi geçit törenleri gerçekleşti.

TÜRKMENİSTAN NE ZAMAN BAĞIMSIZ OLDU?

Türkmenistan Cumhuriyeti, diğer Orta Asya Türk Cumhuriyetleri gibi uzun süre Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) himayesinde kalmış bir ülke. Kırgız ve Özbek halklarının peş peşe bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Türkmen halkı da bağımsızlığını ilan etme kararı aldı.

Aslında, Türkmenistan 1917 Rus Bolşevik İhtilali sırasında Ruslara karşı bağımsızlık mücadelesi vermişti. Türkistan'da en geç Rus idaresine giren bölge Türkmen coğrafyasıydı. Ancak, 1924’te SSCB’nin egemenliğine girmek durumunda kaldı. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Türkmenistan Parlamentosu 27 Eylül 1991’de oybirliği ile Türkmenistan’ın bağımsızlığını kabul etti. Türkiye, Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan devlet oldu.

TÜRKMENİSTAN'IN DAİMİ TARAFSIZLIK STATÜSÜ

1992’de Birleşmiş Milletler üyesi olan Türkmenistan, BM Genel Kurulu’nun 12.12.1995 tarihli kararıyla “Daimi Tarafsızlık Statüsü” alan ilk devlet olma özelliği de taşıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.