SON DAKİKA
Hava Durumu

TİKA, Kırgızistan’da Cezeri Laboratuvarı kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Kırgızistan Devlet Teknik Üniversitesine "Cezeri Laboratuvarı" kurarak Cezeri-Lab projesini 18. defa hayata geçirdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2023 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2023 19:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
TİKA, Kırgızistan’da Cezeri Laboratuvarı kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), dijital tasarım ve üretim laboratuvarında 3D tasarım, modelleme, üretim, robotik ve mekatronik çalışmalar yapma olanağı sunan Cezeri-Lab projesini Kırgızistan’da bir kez daha uygulamaya soktu. TİKA'nın Kırgızistan Devlet Teknik Üniversitesinde gerçekleştirdiği son projesi ile birlikte Kırgızistan'daki 18. Cezeri-Lab projesi hayata geçmiş oldu.

İKİ HAFTALIK EĞİTİM PROGRAMI DÜZENLENDİ  

TİKA, ayrıca 3D yazıcı, 3D tarayıcı, lazer kesim ve CNC kesici makinesi, torna, matkap tezgâhları, bilgisayar, dijital mikroskop, robotik eğitim setleri ve gerekli tüm diğer mekanik-elektronik araç gereçlere sahip laboratuvarda çalışacak akademisyenler ve öğrenciler için eğitim programı düzenledi.

Eğitim boyunca katılımcılar, laboratuvardaki cihazlar ve ilgili yazılımların yanı sıra robotik programlama konularında da bilgi edinmiş oldu. Katılımcılar ayrıca, eğitim sonunda setifikalarını almaya hak kazandı.

“CEZERİ-LAB” İSMİ NEREDEN GELİYOR?

TİKA’nın yürüttüğü "Cezeri-Lab" projesinin ismi, "Robotların Babası" olarak kabul edilen İsmail el-Cezeri'den alıyor. İsmail el-Cezeri’nin ilk robotu yapıp çalıştırıldığı kabul ediliyor. Sibernetiğin kurucusu olan Cezeri’nin yaptığı otomatik makineler günümüz mekanik ve sibernetik bilimlerinin temel taşlarını oluşturmakta.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.