SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan'da İpek Yolu’nun kayıp 2 şehri keşfedildi

Özbekistan’nın dağlarında bulunan iki kayıp şehir Tugunbulak ve Taşbulak, İpek Yolu tarihini değiştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2024 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2024 17:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan'da İpek Yolu’nun kayıp 2 şehri keşfedildi

Arkeologlar Çin’den Avrupa’ya kadar uzanan İpek Yolu üzerindeki iki kayıp şehrin kalıntılarına ulaştıklarını açıkladı. Özbekistan Ulusal Arkeoloji Merkezi Müdürü Farhod Maksudov ve Vaşington Üniversitesi arkeoloğu Michael Frachetti liderliğinde yürütülen araştırma sonucunda, Özbekistan’ın güneydoğusunda 2 bin metreden fazla yükseklikte Tugunbulak ve Taşbulak adlı kayıp 2 şehir keşfedildi.

İPEK YOLU TARİHİNE YENİ BİR BAKIŞ

Arkeolog Farhod Maksudov ve Michael Frachetti’nin yürüttüğü araştırma İpek Yolu’nun tarihini değiştirdi. Nitekim bu araştırmaya kadar Çin’den Avrupa’ya kadar uzanan İpek Yolu’nun yalnızca ovalardaki şehirleri birbirine bağladığı düşünülüyordu. Öyle ki, bu zamana kadar keşfedilen bulgular, İpek Yolu’nun deniz seviyesinden daha alçak nehir vadisi şehirlerinden geçtiğini gösteriyordu. Öte yandan "Nature" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 2 bin metreden daha fazla bir rakımda bulunan ve Türkistan coğrafyasında bilinen en büyük yayla şehri olan Tugunbulak kayıp şehrinin keşfiyle birlikte bu düşünce değişti.

Kayıp şehirler “LİDAR” adı verilen yansıyan ışıktan yararlanarak çevrenin üç boyutlu haritalarını oluşturan uzaktan algılama aracı sayesinde ilk olarak 2011 ve 2015’te bulundu. Aynı zamanda Türkistan'da yapılan ilk arkeolojik “LİDAR” araştırması olan bu araştırmada, Tugunbulak ve Taşbulak kayıp şehirlerinin bölgedeki Orta Çağ mimari planlamasının ortak özelliklerini yansıtmakla birlikte göçebe kültürü ile ilgili ilgi çekici yeni bilgiler içermekte.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.