SON DAKİKA
Hava Durumu

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs millî davası devam ediyor!

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Taşpınar şehitlerini anmak üzere düzenlenen törende önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2024 21:39
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2024 21:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs millî davası devam ediyor!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 25 Temmuz 2024 tarihinde Taşpınar şehitlerini anmak üzere düzenlenen törene katıldı

KKTC Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu tarafından aktarılan bilgilere göre, Taşpınar Şehitliği’nde gerçekleştirilen tören, şehit kabirlerine çiçeklerin konulmasıyla başladı. Törende saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklâl Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Doğancı İlkokulu Öğretmeni Gülten Çağla Uluşan, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

"BİZ KIBRIS'TA BU BARIŞI KOLAY BULMADIK"

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, 1974 Barış Harekâtı’nın 50. yılının kutlandığı çok önemli bir haftada olduklarına işaret ederek, kutlamalar devam ederken şehitlerin unutulmadığını ve unutulmayacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Tatar, Rum-Yunan ikilisinin acımasız ve orantısız güçte saldırıları karşısında, halkının geleceği için kendi hayatlarını feda eden şehitlerin birer kahraman olduğunu belirterek, “Bugün Kıbrıs'ta huzur ve güvenlik içinde yaşamayı şehitlere borçluyuz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca, "Biz Kıbrıs'ta bu barışı kolay bulmadık. 1974 öncesinde çok acılar çektik, çok bedeller ödedik. Her türlü acımasız saldırıya karşı zor yollarla direnerek aştık." ifadelerini kullandı.

20 Temmuz 1974’te Mehmetçik ile birlikte mücahitlerin yazdığı destanla Kıbrıs Türkü'nün küllerinden yeniden doğduğunu ve 1974’ten bu güne özgür bir şekilde yaşamaya devam ettiğini kaydeden Tatar, dünyanın bugün Gazze’de yaşanan vahşet ve zulme, 1960’lı yıllarda Kıbrıs Türkü’nün yaşadıklarına olduğu gibi seyirci kaldığına ve aradan yıllar geçse de, dünya değerleri değişmesine rağmen dünya devletlerinin yine zulme seyirci kaldığına dikkat çekti.

"TÜRK ASKERİNİN VARLIĞI BİZİM İÇİN YAŞAMSALDIR"

Yunanistan Başbakanının, Kıbrıs Türkünü yalnızlaştıracak, Türkiye'den kopartacak ve Türkiye'nin adadaki bir çözümün parçası olmasını kabul etmeyen açıklamalarına değinen Cumhurbaşkanı Tatar, "Biz böyle bir oyuna gelmeyeceğiz, biz böyle bir tehlikeyi asla göze alamayız, Kıbrıs milli davası devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'de yaptığı konuşmada, "federalizme Türkiye'nin de Kıbrıs Türkünün de karnı toktur" sözlerinin çok anlamlı olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Çok badirelerden geçmemize rağmen Kıbrıs Türkü olarak hep iyi niyetle davrandık ama karşılığında halen ambargo ve izolasyonlar altında bizi çökertip kendilerine yama etmeye çalışan samimiyetten uzak bir zihniyetle karşı karşıyayız” dedi.

Kıbrıs’ta bir antlaşma olacaksa KKTC devletinin egemen bir Türk devleti olarak çözümün bir parçası olacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, “Türk askerinin varlığı ve Anavatan Türkiye'nin garantisi bizim için yaşamsaldır.” şeklinde konuştu. Tören, şehitler için dua okunmasıyla sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.