SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırgızistan’da 21 Eylül, "Yusuf Has Hacib Günü" ilân edildi

Kırgızistan, 21 Eylül tarihini Yusuf Has Hacib Günü ilân etti. Türk dünyasının ünlü düşünürü Yusuf Has Hacib ve eserleriyle ilgili etkinlikler tertip edilecek.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2023 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2023 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırgızistan’da 21 Eylül, "Yusuf Has Hacib Günü" ilân edildi

Kırgızistan hükûmeti tarafından 21 Eylül tarihi Yusuf Balasaguni (Yusuf Has Hacib) Günü olarak ilân edildi. Söz konusu karar, hükûmetin 22 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirdiği 2023 yılı değerlendirme toplantısında kabul edilerek kamuoyuna duyuruldu.

Karar, Kırgızistan Bakanlar Kurulunun toplamda 18 konuyu değerlendirdiği toplantı sonrasında hükûmetin resmî internet sayfasından paylaşıldı.

Hükûmetten yapılan açıklamada, kararın büyük düşünür Yusuf Has Hacib’in kültürel ve edebi mirasının korunması, geliştirilmesi ve genç kuşaklara aktarılması amacıyla alındığı belirtildi. Karar uyarınca; devlet, büyük edebiyatçının eserlerini araştıran ve yaygınlaştıran projelere destek verecek ve her yıl 21 Eylül’de ülke çapında Yusuf Has Hacib'i ve eserlerini tanıtan etkinlikler düzenlenecek.

YUSUF HAS HACİB KİMDİR?

Yusuf Has Hacib, Türklerin İslâmiye kabulü sonrasındaki ilk düşünürlerindendir. Yazılı Türk edebiyatının temellerini atan Yusuf Has Hacib, 1017-1019 yılları arasında günümüzde Kırgızistan’ın kuzeyinde bulunan Tokmok, eski adıyla Balasagun’da doğmuştur.

Karahanlılar döneminde yaşayan Yusuf Has Hacib, Türk dili ve edebiyatı için temel bir kaynak olan Kutadgu Bilig’in yazarıdır. 6 bin 645 beyitten oluşan ve mesnevi biçiminde ele alınan Kutadgu Bilig, sanat, kültür, ahlak ve devlet yönetimi konularını içeren bir siyasetname ve felsefi bir eserdir.

Kırgızistan’da Kırgız Ulusal Üniversitesi Yusuf Balasaguni’nin adını taşımakta ve bin somluk millî banknotun üzerinde ünlü düşünürün resmi bulunmakta

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.