SON DAKİKA
Hava Durumu

Kerkük teslim olmadı: Mahkeme, Irak başbakanının emrini iptal etti

Irak Federal Yüksek Mahkemesi kararıyla bugün Irak Başbakanı Muhammed Şiya-es Sudani'nin Kerkük ile ilgili emrine ilişkin prosedürlerin durdurulmasına karar verildi.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2023 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2023 23:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kerkük teslim olmadı: Mahkeme, Irak başbakanının emrini iptal etti

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin 29 Ağustos 2023 tarihinde aldığı karar, Türk yurdu Kerkük'te tansiyonu yükseltmişti. Başbakan es-Sudani'nin emriyle Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığının Barzani peşmergelerine devredilmesi medyada büyük yankı uyandırmıştı. 

KARAR MAHKEMEYE TAŞINDI

Bunun neticesinde Kerkük'teki Türkmenler söz konusu emri protesto etti. Kararın feshedilmesini isteyen Türkmenler sokaklara döküldü. Olayların kızıştığı kentte yeni bir karara adım atıldı. Irak Federal Yüksek Mahkemesi Başkanı, Yargıç Jasim Muhammed ve Yüksek Mahkeme üyeleri bugün açılan davaya hüküm kararı verdi. 

KARARGAHIN KDP'YE DEVREDİLMESİ PROSEDÜRÜ DURDURULDU

Buna göre mahkeme, Kerkük'teki Irak ordusunun operasyon merkezi karargahını KDP'ye devredilmesine ilişkin prosedürlerin durdurulması yönünde devlet emri çıkardı. Irak ordusunun geçici olarak Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığında kalması gerektiğini ve dava sonuçlannıncaya kadar komutanlığın mahkmeye teslim edilmeyeceği belirtildi.

Yargıç Muhammed mahkemede şu ifadeleri kullandı: 

"Irak Federal Yüksek Mahkemesi tarafından yapılan inceleme ve müzakere sonucunda, açılan bu davanın yasal yollarına bakarak acil karar aldı ve devlet emri çıkarıldı. Karargahın Kürdistan Demokrat Partisi'ne devredilmemesi ve işlemlerin durdurulması kararlaştırıldı. Daha önceden Irak Başbakanı tarafından Kerkük Harekat Komutanlığı iletilen (karargahı en geç 1 Eylül 2023 tarihinde boşaltma ve komutanlığın yedek bir yere geçimesi emir kitabı kararına itiraz etmek amacıyla açtığı dava sonuçlanıncaya kadar Başbakanın emri Mahkeme tarafından iptal edildi. Böylelikle karargah ileri operasyon merkezi olarak devam edecektir" 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.