SON DAKİKA
Hava Durumu

Kerkük'te Vali ve İl Meclis Başkanı seçildi: Türkmenler yine yok sayıldı!

Kerkük'te kent yöneticilerin belirlendiği toplantıda yeni Vali ve İl Meclis Başkanı seçildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2024 23:40
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2024 00:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kerkük'te Vali ve İl Meclis Başkanı seçildi: Türkmenler yine yok sayıldı!

Kerkük İl Meclisi, 10 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirdiği oturumda kentin yeni Vali ve İl Meclis Başkanını seçti.

SONUÇLAR TARTIŞMA YARATTI

Yapılan seçimde, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisine mensup Rebvar Taha, Valilik görevine getirilirken; Arap Koalisyonundan Muhammed Hafız, İl Meclis Başkanı seçildi.

Toplam 16 üyesi bulunan İl Meclisinin yalnızca 9 üyesinin katıldığı seçime, Türkmen üyeler katılmadı. Kerkük'te yöneticilerin belirlendiği ve Türkmenlerin saf dışı bırakıldığı seçimin sonucunun, bölgede etnik gruplar arasındaki gerilimi artırma potansiyeli taşıyor.

TÜRKMENLER SAF DIŞI BIRAKILDI

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili ve Irak Parlamentosu Türkmen Grubu Başkanı Erşat Salihi, geçen haftalarda Kerkük seçimlerine ilişkin Irak medyasına yaptığı açıklamada, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Araplar ile Kerkük yerel yönetimi konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. Meclisteki Türkmen üyelerin bulunmadığı bir oturumda seçimin yapılması ise dikkat çekti.

Türkmenler, yıllardır süregelen siyasi ve idari ayrımcılığa karşı mücadele ederken, son gelişme onları daha da dışlanmış hissettiriyor. Nitekim, bölgeden gelen haberler Irak Türkmenlerinin, KDP'li Kürtlerin ve İran karşıtı Arapların baskın bir şekilde yapılan seçimle yöneticilerin belirlenmesine itiraz etmeye hazırlandığı yönünde.

ITC'DEN AÇIKLAMA: HER TÜRLÜ HUKUKİ YOLA BAŞVURACAĞIZ

ITC Kerkük'te gerçekleşen seçimle alakalı açıklamada bulundu. ITC'nin Türkmenlerin bertaraf edildiği seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Birleşik Irak Türkmenleri Cephesinin bulunmadığı herhangi bir oturum veya anlaşma kabul edilemez olup, yapılması halinde bu oturumun sonuçlarını iptal etmek için her türlü hukuki ve anayasal yola başvuracağız.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.