SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan, Rus İmparatorluğu'na karşı baş kaldıran Kenesarı Han'ın adını bir şehre verdi

Kazakistan'ın Akmola bölgesinde bulunan Derjavinsk şehrinin adı "Kenesarı" olarak değiştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2023 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2023 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan, Rus İmparatorluğu'na karşı baş kaldıran Kenesarı Han'ın adını bir şehre verdi

Kazakistan’ın Akmola bölgesinde bulunan Derjavinsk şehrinin adı Kenesarı olarak değiştirildi. Kazakistan basını, bu kararın Akmola sakinleri arasında yapılan toplantıda alındığını ifade etti.

HALKIN ÇOĞUNLUĞU ŞEHRİN İSMİNİN DEĞİŞMESİNDEN YANA OY KULLANDI

Kazak basını, toplantıya katılım sağlayan Kazak vatandaşların çoğunluğunun şehrin isminin Kenesarı olarak değiştirilmesi yönünde karar verdiğini ifade etti. Basın, "Oylar sayıldı, gözlemciler vardı. 325 kişi kayıt yaptırdı, 321 oy pusulası verildi. Kentin adının Kenesarı olması için 192 kişi evet, 125 kişi aleyhte oy kullandı. 4 kişi çekimser kaldı" açıklaması yapıldı.

KAZAK HALKI SOVYETLER BİRLİĞİ VE ÇARLIK RUSYA'DAN KALAN YER İSİMLERİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Kazakistan'da, SSCB veya Rusya İmparatorluğu döneminde isimlendirilen yerleşim yerlerinin ve sokakların adları sıklıkla değiştirilmektedir. Kazakistan’da bu yılın nisan ayında Karaganda vilayetinde bulunan birkaç köye de Kazak isimleri verildi.

KENESARI HAN KİMDİR?

Kenesarı Han, Kazakların bağımsızlık önderi olarak bilinmektedir. Babası Orta Cüz hanı Kasım Han'dır. Rusların Orta Cüz Hanlığı'nı kaldırmasının ardından Ruslara karşı isyan başlatmış, isyan başarısız olsa da Kazak halkında derin izler bırakmıştır. Ruslar uzun bir süre Kenesarı Han'ın halk üzerinde bıraktığı izleri silmeye çalıştı. İsyanı başarısız sonuçlanan Kenesarı Han'ın kafatası Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bir müzede bulunmaktadır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.