SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan'da Ocak olaylarının kurbanları anıldı

Kazakistan'ın Almatı şehrinde Ocak 2022'de meydana gelen hükumet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenler için anıt açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2022 18:32
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2022 00:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan'da Ocak olaylarının kurbanları anıldı

Kazakistan'ın Almatı şehrinde 2022 yılının başında meydana gelen Ocak olayları kurbanlarının anısına dikilen anıtın açılış töreni yapıldı.

"Tagzım" (yad) adının verildiği anıtın açılışına Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Tokayev, bağımsızlığından bu yana Kazakistan'ın başına gelen en trajik olay olarak tarihe geçen Ocak olaylarının üzerinden neredeyse bir yıl geçtiğini anımsattı.

ANIT ANLAMLARLA DOLU

Anıtın açık gri bölümü her türlü zorluğun üstesinden gelmeyi, siyah kısmı kaos ve korkuyu sembolize eden Ocak olaylarını, gri kısmı fedakarlığın ve dökülen kanı, insan kayıplarını, beyaz bölümü de istikrar ve refah arzusunu, toplumun olgunluğunu, bilincini ve güçlü ve adil bir devlete olan inancı simgeliyor.

OCAK OLAYLARI

Kazakistan'da 2 Ocak'ta ülkenin batısındaki Mangistau eyaletine bağlı Janaözen kentinde sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarındaki ani artış nedeniyle sürücülerin yol kapatma eylemi ile başlayan protesto gösterileri, daha sonra ekonomik eşitsizlik sloganıyla diğer şehirlere yayılmıştı. Özellikle, Kazakistan'ın en büyük şehir Almatı'da kitlesel boyut kazandığı olaylarda 238 kişi hayatını kaybetmiş ve 10 binden fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Kazakistan'da devam eden huzursuzluk: 'Bir daha protestolara katılırsan  seni öldürürüz' - BBC News Türkçe

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.