SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan'da nükleer santral referandumu: Halkın yüzde 59'u oy vermeye hazır!

Kazakistan'da nükleer enerji santralinin inşası için yapılacak referandumda halkın yüzde 59,2’si oy vermeye hazır. Nükleer santrale destek oranı yaklaşık yüzde 60 iken, sağlık ve çevresel kaygılar en çok dile getirilen endişeler arasında.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 15:53
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 19:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan'da nükleer santral referandumu: Halkın yüzde 59'u oy vermeye hazır!

Kazakistan'da yapılması planlanan nükleer enerji santrali için düzenlenecek referadum hazırlıkları devam ediyor. Bu kapsamda Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü 20 Eylül 2024 tarihinde, nükleer enerji santralinin kurulmasına ilişkin yapılacak referandumla ilgili dikkat çekici anket sonuçlarını paylaştı. 8 binden fazla Kazak Türkü ile gerçekleştirilen anket, halkın nükleer santral konusundaki tutumunu gözler önüne serdi.

KAZAK HALKI REFERANDUMA HAZIR

Ankete katılanların yüzde 59,2’si referandumda oy kullanma konusunda olumlu yanıt verdi. Bu grupta yüzde 41,6’sı kesinlikle oy kullanacağını belirtirken, yüzde 17,6’sı oy kullanmaya çalışacağını ifade etti.

Kamuoyu yoklamasında, katılımcıların yüzde 38’i nükleer santralin inşasını desteklediğini belirtirken, yüze 21,6’sı olumlu görüş bildirdi. Buna karşın yüzde 15,8’lik bir kesim olumsuz görüş belirtirken, yüzde 9,1’i ise herhangi bir cevap vermedi.

SAĞLIK VE ÇEVRE KAYGILARI ÖN PLANDA

Katılımcıların yüzde 49,5’i nükleer santralin sağlık üzerindeki olası etkilerinden endişe duyarken, yüzde 42,9’u çevresel kaygılara dikkat çekti. Ayrıca, yüzde 22,8’lik bir kesim, olası felaket riskleri konusunda hassasiyet gösterdi.

Nükleer santral inşasını destekleyen liderler, Almatı’da bilim insanları, üniversite öğretim üyeleri ve Kazakistan Halk Meclisi temsilcileriyle bir araya gelerek, halkı referandumda oy kullanmaya teşvik etti. Senato Başkanı Maulen Aşimbayev önderliğinde yapılan toplantılar, halkın karar alma sürecine katılımını artırmayı hedefliyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, nükleer enerji santralinin inşası için yapılacak referandumun 6 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirileceğini duymuştu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.