SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan'da nükleer santral krizi referandumla çözülecek

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkenin gündemini meşgul eden nükleer santral sorununun halk tarafından referandum yoluyla çözülmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2023 18:28
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2023 18:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan'da nükleer santral krizi referandumla çözülecek

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede nükleer santralin kurulup kurulmamasına halkın karar vereceğini kaydetti. Uranyum zengini olan Kazakistan'da, uzun bir süredir nükleer santral kurulması için hükumetin çalışmaları sürüyordu.

Cumhurbaşkanı Tokayev, 1 Eylül 2023 tarihinde Kazakistan Parlamentosunda ulusa seslendi. Tokayev, "Nükleer santral yapılıp yapılmaması halkımızın geleceğini ilgilendiren çok önemli bir konudur. Bu nedenle bunun ülke çapında referandumla çözülmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Kesin tarihi daha sonra belirleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

KAZAKİSTAN DÜNYANIN EN BÜYÜK URANYUM ÜRETİCİLERİNDEN BİRİSİ

Tokayev ayrıca dünyanın en büyük uranyum üreticilerinden biri olan Kazakistan'ın nükleer enerji geliştirmesinin önemine değinerek, "Nükleer enerjinin gelişimi, özel öneme sahip ekonomik ve politik bir konu haline geldi. Bir yandan dünyanın en büyük uranyum üreticilerinden biri olan Kazakistan'ın nükleer enerji üretim kapasitesini geliştirmesi gerekiyor" dedi. Daha önce 2019 yılında Tokayev hükumeti nükleer santral kurulması konusunda da, "Gerekirse bu konuda referandum yapacağız" değerlendirmesini yapmıştı.

Öte yandan Kazakistan Enerji Bakanlığı tarafından, 17 Ağustos 2023 tarihinde yapılan açıklamada, "Reaktör teknolojilerinin seçimine ilişkin önceki çalışmaları güncellemek, güç hacmini ve inşaat alanını belirlemek için çalışmalar yapıldı. Çalışmaların sonuçlarına göre, Almatı bölgesi Cambıl ilçesine bağlı Ülken köyü toprakları, nükleer santral inşası için en uygun alan olarak seçildi" ifadelerine yer verilmişti.

NÜKLEER SANTRALİ RUSYA MI YAPACAK?

Nükleer enerji santralinin Rusya tarafından Rosatom şirketi eliyle inşa edileceği öğrenildi. Kazakistan'da bazı sivil toplum kuruluşları, santrale bu nedenle güvenlik kaygısı nedeniyle karşı çıkıyor. Bilindiği üzere, Sovyet döneminde Rus nükleer silahları Kazakistan topraklarında test edilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.