SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazak muhalife Kıyiv'de suikast!

Kazak gazeteci ve muhalif aktivist Aydos Sadikov, Kıyiv'de uğradığı saldırının ardından hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 16:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazak muhalife Kıyiv'de suikast!

Kazak gazeteci ve muhalif aktivist Aydos Sadikov, 18 Haziran'da Kıyiv'de uğradığı saldırının ardından tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Sadikov'un eşi Natalya Sadikova, 2 Temmuz sabahı sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Aydos Sadikov bugün Kıyiv saatiyle 03.00'te bizden ayrıldı. Sevgili kocam, üç çocuğumuzun babası, Kazak halkının en büyük oğlu. Aidos, Kazakistan için canını verdi, katillerin elinde şehit oldu. Aydos on 13 yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdiyse de hiçbir mucize gerçekleşmedi. Ölümünün Tokayev'in vicdanında olduğunu biliyorum." ifadelerini kullandı.

SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Saldırı, Kıyiv'in Şevçenkovski semtinde Sadikov'un eşiyle birlikte yaşadığı evin bahçesinde gerçekleşti. Ukraynalı müfettişlere göre saldırıyı gerçekleştiren şüpheliler, Kazakistan vatandaşı Altay Jakanbayev ve Meiram Karataev. Müfettişler, şüphelilerin 2 Haziran'da Polonya'dan Ukrayna'ya geldiğini ve farklı adreslerde kiralık daireler tuttuklarını belirtti. Jakanbayev, 6 Haziran'da gözetim amacıyla bir Opel Vectra marka aracı satın almış ve iki gün sonra Karataev ile birlikte Sadikov'un evine yakın bir daire kiralayarak günlük rutinini ve alışkanlıklarını incelemeye başlamıştı.

SALDIRI SONRASINDA NE YAŞANDI?

Soruşturmaya göre, 18 Haziran'da şüphelilerden biri, eşi Natalya ile birlikte araçta bulunan Sadikov'u başından vurdu. Ukrayna Başsavcılığının 21 Haziran'da verdiği bilgiye göre, saldırının ardından şüpheliler Moldova'ya kaçtı. Ertesi gün Kazakistan Başsavcılığı, Jakanbayev'in polise teslim olduğunu duyurdu.

SALDIRININ ARKASINDA KAZAK YETKİLİLER Mİ VAR?

Natalya Sadikova, saldırının arkasında Kazak yetkililerin olduğunu öne sürdü. Kazak hükûmeti iddialar hakkında yorum yapmazken, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 19 Haziran'da Kazak yetkililerinin soruşturmada iş birliği yapacağını söyledi. Ancak, 28 Haziran'da Senato Başkanı Maulen Ashimbayev, Kazakistan'ın suikast şüphelisini Ukrayna'ya iade etmeyeceğini belirtti.

SADİKOV, NEDEN UKRAYNA'YA YERLEŞTİ?

2014 yılında Natalya Sadikova'ya karşı açılan ceza davasının ardından Sadikov ailesi Kazakistan'ın Aktobe kentinden Kiev'e taşındı. Aidos Sadikov, iddia ettiği gibi siyasi saiklerle memleketinde cezai zulme maruz kaldı ve Ukrayna'da mülteci statüsü aldı. Geçtiğimiz sonbaharda Aidos ve Natalya Sadikov, Kazak yetkililer tarafından nefreti kışkırtma suçlamasıyla aranıyordu.

Aydos Sadikov, Kazak yetkililerini, özellikle de mevcut cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'i eleştirmesiyle tanınıyordu. Ocak 2022'de Kazakistan'da düzenlenen protestolara da aktif olarak destek vermişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.