SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan: Bölge için barış ve iş birliğinden başka alternatif yok!

AB’nin Ermenistan’a 10 milyon avroluk yardım yapma kararından sonra Azerbaycan’dan tepki gecikmedi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, AB’nin faaliyetlerinin bölgedeki gerilimi artırdığını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2024 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2024 18:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan: Bölge için barış ve iş birliğinden başka alternatif yok!

Avrupa Birliği (AB) Konseyinin Ermenistan Silahlı Kuvvetlerini desteklemek amacıyla Avrupa Barış Aracı (APF) kapsamında 10 milyon avro değerinde yardım yapma kararına Azerbaycan’dan tepki geldi.

"BÖLGEDE GERGİNLİĞİ ARTTIRMAYA HİZMET EDEN HATALI VE TEHLİKELİ BİR ADIMDIR"

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade 22 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, AB’nin bu kararının bölgedeki gerilimleri artırdığını ve bölge ülkelerini ayrıştırma politikasının bir örneği olduğunu belirtti. Hacızade açıklamasında “Fransa'nın Ermenistan'a 'Bastion' tipi zırhlı personel taşıyıcı ve 'Caesar' kundağı motorlu topçu sistemleri tedarik edilmesi için attığı adımların ardından AB'nin Ermenistan'a askerî yardım gönderme kararı bölgede gerginliği arttırmaya hizmet eden hatalı ve tehlikeli bir adımdır. Ermenistan'a yapılan söz konusu askerî yardım ve gelecekte bu desteğin artırılması çağrıları, Azerbaycan topraklarının bir kısmını yaklaşık 30 yıldır işgal altında tutan ve halen toprak bütünlüğümüze yönelik iddialarından vazgeçmeyen bir ülke olarak Ermenistan'ın askerî yığınağına ve bölgedeki yıkıcı faaliyetlerine hizmet edecektir.” ifadelerine yer verdi.

AB’nin kararına karşı çıkan Azerbaycan tarafının, yapılacak yardım hakkında şeffaf bilgilendirme talep ettiği aktarıldı.

Sözcü Hacızade, AB’nin bölgedeki silahlanma ve militarizasyon politikasına katkı sağlayan bu tarz adımlarına son vermesi gerektiğini ifade ederken, bölge için barış ve iş birliğinden başka bir alternatif olmadığının da altını çizdi. Ayrıca Hacızade, AB’nin bu faaliyetlerine devam etmesi durumunda Ermenistan’ın olası istikrarsızlaşmasının sorumluluğunu paylaşacağını da vurguladı.

AB: AVRUPA BARIŞ TESİSİ TEDBİRİ, ÜLKENİN DAYANIKLILIĞINA DAHA FAZLA KATKIDA BULUNACAKTIR.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı 22 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleşmişti. Toplantıda Ermenistan’a yapılacak askerî yardım konusu da ele alınmış ve Ermenistan Silahlı Kuvvetlerini desteklemek amacıyla APF kapsamında 10 milyon avro değerinde bir yardım tedbirinin kabul edildiği bildirilmişti. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise konuya ilgili “Güvenlik, Ermenistan ile ikili ilişkilerimizin giderek daha önemli bir unsuru haline geliyor. Bu Avrupa Barış Tesisi tedbiri, ülkenin dayanıklılığına daha fazla katkıda bulunacaktır. Dış ve güvenlik politikası konusundaki diyaloğumuzu daha da artırmak ve ayrıca Ermenistan'ın AB liderliğindeki misyonlara ve operasyonlara gelecekteki katılımını incelemek konusunda karşılıklı bir çıkarımız var.” açıklamasında bulunmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.