SON DAKİKA
Hava Durumu

Fail Alsınov, cezaevinden Başkurdistan halkına seslendi

Rusya'nın Magnitogorsk bölgesinde tutuklu bulunan Başkurt aktivist Fail Alsınov, avukatı aracılığı ile gönderdiği mektupta Başkurdistan halkına seslendi.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2024 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2024 17:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fail Alsınov, cezaevinden Başkurdistan halkına seslendi

Başkurt aktivist Fail Alsınov, 17 Ocak 2024 tarihinde Başkurt dilini ve kültürünü savunduğu ve Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da başlattığı topyekûn işgal girişimine karşı çıktığı için Rus mahkemeleri tarafından 4 yıl hapse mahkûm oldu. Mahkûmiyet kararı sonrasında Başkurdistan dışındaki başka bir böyleye nakledilen Alsınov, avukatı aracılığıyla bir mektup gönderdi.

"TANRI'NIN GÖNDERDİĞİ BU ÇİLEYİ ONURLU BİR ŞEKİLDE ATLATMAYA ÇALIŞACAĞIM"

Magnitogorsk bölgesinde tutuklu bulunan Başkurt aktivist Fail Alsınov, Avukat İlnur Suyundukov aracılığıyla gönderdiği mektubunda, "Ailemle birlikte özgürce yaşarken birdenbire dört yıl boyunca karanlık bir odaya kapatıldım ve bu kesinlikle kolay değil. Ancak, Tanrı'nın gönderdiği bu çileyi onurlu bir şekilde atlatmaya çalışacağım." ifadelerine yer verdi.

Fail Alsınov, mektubunda Başkurdistan Cumhuriyeti Başkanı Radiy Habirov'u eleştirerek, "haklarını savunmak için sokağa çıkan, toprakları ve dağları için mücadele eden insanları, devlete karşı çıkan aşırılık yanlıları olarak göstermesi çok uygun" dedi.

Mahkûmiyet kararı sonrasında kendisine yönelik verilen desteğe minnettarlığını dile getiren aktivist, protestolar sırasında gözaltına alınanlara yardım edilmesini istedi. 

Başkurdistan halkını yasalar çerçevesinde tepkilerini göstermeye çağıran Alsınov, "Hepimiz gelecek nesiller için endişeleniyoruz! Hepimiz doğanın tadını çıkararak yaşamak, temiz hava solumak ve nehirlerimizden temiz su içmek istiyoruz. Bu ancak halkın mevcut birliği, artan öz bilinci ve haklarını savunma ve adalet için mücadele etme arzusu kaybolmazsa mümkün olabilir." cümlelerine yer verdi.

BAŞKURT AKTİVİST İÇİN DESTEK EYLEMİ

Başkurt dilini ve kültürünü yaşatmak için çaba sarf etmesi nedeniyle Rusya Federasyonu tarafından "yasaklı" ilan edilen Başkurt sivil toplum kuruluşu Başkanı Fail Alsınov hakkında, 28 Nisan 2023’te bir ceza davası açıldı. Davaya sebep olarak, Baymak ilçesine bağlı Işmurzino köyünde yaptığı konuşma gerekçe gösterildi. Alsınov, o gün yaptığı konuşmada, bazı şirketlerin bölgedeki altın yataklarını işleme planlarına karşı çıkmış ve Başkurtların doğal kaynaklarından yabancıların kazanç elde etmesini istemediklerini belirtmişti.

17 Ocak'ta Başkurt aktivist Fail Alsınov hakkında, Nisan 2023'te Baymak ilçesi sakinlerinin altın madencilerine karşı düzenlediği mitingde Başkurt dilinde sarf ettiği sözler nedeniyle "nefreti körüklemek" suçundan 4 yıl mahkûmiyet kararı verildi. Kararın ardından Başkurdistan halkı, aktivisti savunmak için sokağa çıktı ve protesto düzenledi.

Protestolar 18 Ocak'ta Ufa'da devam etti. Binlerce Başkurt Türkü Fail Alsynov'a desteklerini ifade etmek için ulusal kahraman Salavat Yulaev'in meydanına geldi. Barışçıl protestolarla tepkilerini dile getiren eylemcilere OMON (Rus polisi özel timi) görevlileri tarafından müdahale edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.