SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya Göçebe Oyunları'nın odağı olan Kökbörü oyununda kim kazandı?

Kazakistan'da devam eden 5. Dünya Göçebe Oyunları'nın odak noktası olan Türklerin geleneksel oyunu Kökbörü yarışması izleyicileri büyülemeye devam ediyor. Kırgız takımı ile yarışan Kazak takımı 5-4'lük skorla yarışı kazandı.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dünya Göçebe Oyunları'nın odağı olan Kökbörü oyununda kim kazandı?

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen 5. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında, başta at üstünde oynanan oyunlar olmak üzere geleneksel oyunlar, dövüş sanatları, okçuluk, kuş avcılığının da yer aldığı 21 geleneksel spor dalında müsabakalar yapılıyor.

 KÖKBÖRÜ VE KÖKPAR KARŞILAŞMALARI AYRI AYRI YAPILDI

Türkiye'de "oğlak kapmaca", Kırgızistan’da "kökbörü" olarak adlandırılan spora Kazakistan'da "Kökpar" deniliyor. 5. Dünya Göçebe Oyunları'nda kökbörü ve kökpar müsabakaları ayrı ayrı gerçekleştirildi. Kökbörü müsabakalarına altı takım, kökpar müsabakalarına ise dokuz takım katıldı. Yıl başında kökbörü oyun programından çıkarıldı ancak Kırgızistan’ın Kazakistan ile yaptığı görüşmeler sonucunda kökbörü tekrar programa dahil edildi.

KAZAKİSTAN TAKIMI KAZANDI

5. Dünya Göçebe Oyunları'nda Kırgızistan’ın kökbörü takımı, Kazakistan'a 5-4 yenilerek gümüş madalya kazandı. Finalde karşı karşıya gelen iki takımın mücadelesi nefes kesti. Maçın normal süresi 4-4 berabere tamamlandı ve 10 dakikalık uzatmalarda Kazakistan takımı bir ilk gol atarak maçı kazandı.

TARTIŞMALAR MAÇI DURDURDU

Maç sırasında yaşanan bir tartışma, oyunun 15 dakika kadar durmasına neden oldu. Maçın video kayıtlarında, ilk devrenin 13. dakikasında skor 3-1 olduğunda Kazak oyuncu Ulan Baytöreev’in rakibi Kıvançbek Sultanov’u kamçı ile vurduğu görülüyor. Bu olayın ardından tartışmalar başladı ve ilk devre bitimine 6 dakika 7 saniye kala oyun durduruldu.

KIRGIZİSTAN VE KAZAKİSTAN’IN YARI FİNAL PERFORMANSLARI

Kırgızistan, 10 Eylül'de oynanan yarı final maçında Türkiye'yi 15-1 mağlup etti. Kazakistan ise 11 Eylül'de Rusya'yı 18-2 yenerek finale yükseldi. Kırgızistan Kökbörü Federasyonu, Rus, Türk ve Özbek takımlarını atlarla sağlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.