SON DAKİKA
Hava Durumu

Birleşmiş Milletler'de Cengiz Aytmatov sergisi açıldı

BM kütüphanesinde Cengiz Aytmatov'un 90. yıl dönümü anısına bir sergi açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2018 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2018 16:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Birleşmiş Milletler'de Cengiz Aytmatov sergisi açıldı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezindeki Dag Hammarskjold Kütüphanesi'nde Kırgızistan, Türkiye ve Rusya'nın ev sahipliğinde ''Cengiz Aytmatov'' sergisi açıldı. Sergiye Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov gibi üst düzeyde isimler katıldı.

Kabar ajansının haberine göre Kırgızistan Devlet Başkanı Jeenbekov, büyük yazar “Cengiz Aytmatov” sergisinin açılış konuşmasını yaptı. Kırgızistan’ı dünyaya tanıtan ve Kırgız halkının gururu olan Cengiz Aytmatov’un anısına düzenlenen fotoğraf sergisine katılan herkese ve söz konusu etkinliğin organize edilmesinde çok yardımcı olan Rus ve Türk dostlarına teşekkürde bulunan Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, “Bu etkinliğin Birleşmiş Milletler (BM) Kütüphanesi’nde gerçekleştirilmesinden ötürü çok mutluyuz. Cengiz Aytmatov, seçkin bir yazar, modern zamanların bir filozofu ve evrensel bir fenomendir. Yazarımız her dilde yaşıyor.” şeklinde konuştu.

Jeenbekov, “Dünya, bizi Aitmatov'un eserleri sayesinde tanıdı. Kırgız halkı varken, yeryüzünde ülkemiz var ve gelişiyor. Cengiz Aytmatov'un adı her zaman yaşanacak! Hayatı boyunca kendisine bir anıt yarattı. Harika bir ruha sahip harika bir adamdı.” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ise burada yaptığı konuşmada, serginin açılışına çok istemesine rağmen katılamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ilettiğini söyledi. Cengiz Aytmatov'un Türk kültürü, edebiyatı ve tarihinde çok önemli bir isim olduğuna dikkati çeken Kalın, Aytmatov'un eserlerinin Orta Asya geleneklerini temsil ettiğini ve bu geleneklerin Kırgızistan dışında daha geniş coğrafyalarda paylaşıldığını ifade etti.

Aytmatov'un ''Kırmızı Eşarp'' adlı romanından sinemaya uyarlanan "Selvi Boylum Al Yazmalım" filminin afişleri ve Cengiz Aytmatov'un 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile çekilen bir fotoğrafı da sergide yer aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.