SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan'dan Avrupa'ya gaz hamlesi: Slovakya avantajlı durumda

Avrupa, Ukrayna ile gaz geçişini ve Rusya ile Azerbaycan arasındaki gaz değişimini tartışıyor. Slovakya, Azerbaycan gazını Avrupa'ya taşıyabilir.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2024 20:07
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2024 20:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan'dan Avrupa'ya gaz hamlesi: Slovakya avantajlı durumda

Avrupa, Ukrayna yönetimi ile Ukrayna topraklarından gaz geçişini sürdürme ve Rusya'dan gelen arzın Azerbaycan'la değiştirilmesi seçeneklerini tartışıyor. Dünyanın önde gelen basın kuruluşu Bloomberg tarafından 12 Haziran'da yapılan habere göre Rus gazının Ukrayna'dan Avrupa'ya geçişine ilişkin sözleşme yıl sonunda sona eriyor. Ukrayna, Rus şirketi Gazprom ile sözleşmeyi yenilemeyi planlamıyor.

SLOVAKYA, AVANTAJLI DURUMDA

Aynı zamanda Ukrayna menşeili Naftogaz şirketinin Başkanı Aleksey Çernışov, Ukrayna'nın transit için gerekli tüm altyapıya sahip olduğunu ve kullanılması gerektiğini söyledi. Bloomberg, Azerbaycan gazının Avrupa'ya tedarikinden yararlanacak ülkenin Slovakya olacağını belirtiyor. Bloomberg, Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun mayıs ayında Bakü'ye yaptığı ziyaretin ardından böyle bir geçiş ihtimalinden bahsettiğini hatırlattı. Ona göre, anlaşmaya varılması halinde Slovakya, Azerbaycan'dan gaz ithal edebilecek, bir kısmını elinde tutabilecek, geri kalanını ise diğer ülkelere gönderebilecek.

Böyle bir plan, Rusya'ya geçişin takas şeklinde düzenlenmesi durumunda faydalı olacaktır. Bu durumda Rusya yakıtını başka bölgelere gönderecek. Rus gazının Azerbaycan gazıyla değiştirilmesi ihtimaline ilişkin kararın yıl sonuna kadar verilmesi mümkün değil. Sözleşmenin kaderi aynı zamanda savaş alanındaki durumdan da etkilenebilir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.