SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan, binlerce sayfalık delillere dayanan iddiasını Uluslararası Adalet Divanı'na sundu

Azerbaycan, Ermenistan'ın Azerbaycan Türklerine yönelik işlediği savaş suçlarını Uluslararası Adalet Divanı'na sundu.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2023 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2023 11:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan, binlerce sayfalık delillere dayanan iddiasını Uluslararası Adalet Divanı'na sundu

Ermenistan'da Nisan 2022 tarihinde ana muhalefetin düzenlediği gösterilerin ana sloganlarından biri "Türksüz Ermenistan” şiarıydı. Tüm bu davalara ilişkin deliller ve olgular Azerbaycan tarafından toplandıktan sonra ek şikâyet olarak bugün, Uluslararası Adalet Divanı'na sunuldu

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Memmedov, "Azerbaycanlılara yönelik nefret suçları ve nefret söylemi" başlıklı raporun sunum töreninde yaptığı konuşmada Ermenistan’ın suçlarına değindi.

Elnur Memmedov, "Bilgi olarak belirtmek isterim ki, bu yıl 23 Ocak'ta Azerbaycan tarafı, Azerbaycan'ın uluslararası alanda tanınan egemen topraklarını Ermenistan'a karşı hukuka aykırı askeri işgali, Azerbaycanlıların tarihi topraklarından ve vatanlarından sürülmesi, soykırım ve diğer insanlığa karşı suçlarla ilgili olarak, bu bölgede Türklere yönelik etnik temizlik ve bunun sonucunda meydana gelen diğer olaylarla ilgili binlerce sayfalık delillere dayanarak ana iddiasını Uluslararası Adalet Divanı'na sundu. Uluslararası mahkemelerde görülecek devletlerarası şikâyetlerin niteliği dikkate alındığında, bu ana iddianın önümüzdeki yıllarda görüşülmesi planlanmaktadır. Azerbaycan halkına karşı işlenen bu suçların rastgele, kaotik koşullarda işlenen yasa dışı eylemler olmadığını, etnik nefrete ve 2000'lerde yaygın olarak propagandası yapılan radikal milliyetçi "Tseğakronizm" ideolojik çizgisine dayandığını ve ilham aldığını belirtmek isterim. Elbette bu ideoloji, etnik Ermenilerin eşit haklarını, iki halkın bir arada yaşamasını savunan ve defalarca uzlaşma çağrısında bulunan Azerbaycan hükümetinin yaklaşımıyla tamamen çelişmektedir" açıklamasını yaptı.

Azerbaycan Türklerine yönelik nefret suçları ve nefret söylemine ilişkin raporun bugün sunuluyor. Sosyal Araştırmalar Merkezi (SCM) Yönetim Kurulu Başkanı Zahid Oruc, Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri (Ombudsman) Sebine Aliyeva, Başsavcı Yardımcısı Elmar Camalov, Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Memmedov, Bilim ve Eğitim Bakanı Metin Kerimli, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra kamu kurumlarının temsilcileri, milletvekilleri, bilim insanları ve medya temsilcileri katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.