SON DAKİKA
Hava Durumu

Ankara'da "Türkiye - Özbekistan Stratejik İlişkileri/Çok Boyutlu Gelecek Perspektifi" konulu panel düzenlendi

Özbekistan'ın Ankara Büyükelçiliği ve EkoAvrasya Vakfı ortaklığında Ankara'da "Türkiye - Özbekistan Stratejik İlişkileri/Çok Boyutlu Gelecek Perspektifi" konulu panel düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2024 17:51
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2024 20:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ankara'da "Türkiye - Özbekistan Stratejik İlişkileri/Çok Boyutlu Gelecek Perspektifi" konulu panel düzenlendi

Özbekistan'ın Ankara Büyükelçiliği ile EkoAvrasya Vakfı, 3 Haziran 2024 tarihinde Ankara'da "Türkiye - Özbekistan Stratejik İlişkileri/Çok Boyutlu Gelecek Perspektifi" başlıklı panel düzenlendi. 

Panale Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, EkoAvrasya Vakfı Başkanı Hikmet Eren, Özbekistan Cumhuriyeti Yatırımlar, Sanayi ve Ticaret Birinci Bakan Yardımcısı Nozimjon Kolmurodov, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Özbekistan Ankara Büyükelçisi Alişar Azamhocayev, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Akın Levent, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, çok sayıda temsilci ve basın mensubu katıldı. 

TÜRKİYE VE ÖZBEKİSTAN ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNİN STRATEJİK ÖNEMİ

Özbekistan'ın son yıllarda gerçekleştirmiş olduğu reformlar, Özbekistan'ın mevcut ekonomik, sosyal ve siyasi potansiyelleri ile Türkiye Özbekistan ilişkileri ve iş birliği imkânları, katılımcılar tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilecek ve bölge istikrarına sağlayacağı katkıların ele alındığı panelin açılış konuşmasını EkoAvrasya Vakfı Başkanı Hikmet Eren yaptı. Eren konuşmasında, "Bugün burada tarihten gelen güçlü bağlarımızı daha da pekiştirmek ve mevcut ilişkileri leriye taşımak amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Orta Asya ve Avrasya bölgesinde Türkiye ve Özbekistan arasındaki iş birliğinin stratejik önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Bu iş birliği, bölgesel barış ve istikrar sağlanmasına da önemli katkılar sunacaktır" ifadelerini kullandı.

TÜKİYE VE ÖZBEKİSTAN'IN ARALARINDAKİ İŞ BİRLİĞİ

Daha sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, "Türk dünyası veya Türkistan yada Türklerin dünyadaki yeri, gelişimi, dünyaya katkıları, bilime, sanata, kültüre verdikleri hizmet elbette tarihe altın harflerle yazılmalı. Bu bakımdan EkoAvrasya'nın bu konuda yaptığı çalışmalar ve bugünkü panel tarihi önem arzediyor. Tükiye ve Özbekistan'ın aralarındaki iş birliği, bölgesel barış ve istikrar sağlanmasına katkı sağlayacak" dedi.

"TEK BİR MİLLET, KIYAMETE KADAR VAR OLACAK İKİ TANE DEVLET"

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, "Özbekistan ile Türkiye tarihi, kültürü, dili, dini, canı, kanı, bir olan tek bir millet, kıyamete kadar var olacak iki tane devlettir. Bunun böyle bilinmesi gerekir. Hem ata yurdumuz hem ana yurdumuzdur hem de medeniyet beşiğimizdir. İki kardeş ülke ilişkileri iki ülkenin çok yüksek vizyonlu liderleri vesilesiyle onların onurlarıyla 2017'den bu tarafa stratejik düzeyde her alanda hızla yükselerek büyümektedir. Biliyorsunuz Özbekistan 2019'da Türk devletleri teşkilatının da üyesi olmuş kardeşleriyle beraber olmuştur. Şimdi önümüzdeki günlerde inşallah Türkiye Özbekistan yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyinin üçüncü toplantısı yapılacak" ifadelerini kullandı.

"ÖZBEKİSTAN'LA İKİLİ EKONOMİK ILİŞKİLERİMİZİ BİR DE TÜRK DEVLETİ TEŞKİLATI (TDT) BOYUTUYLA İFADE ETMEK İSTİYORUM"

Ardından konuşma yapan Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, "Türk firmalarının da giderek Özbekistan'da yatırımını çokça arttırdığını görüyoruz. Özbekistan'daki yatırımlarımız şu anda 1 buçuk milyar ABD doları aştı ve yaklaşık 2 bin tane firmamız şu anda Özbekistan'da yatırım yapıyor. Yine Özbekistan'ın şu anda birçok prestijli projesini bizim firmalarımız inşa ediyor. Özbekistan'la ikili ekonomik Ilişkilerimizi bir de Türk Devleti Teşkilatı (TDT) boyutuyla da ifade etmek istiyorum" dedi.

Daha sonra Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi ve EkoAvrasya Vakfı Danışman Üyesi Prof. Dr. Toğrul İsmayıl'ın moderatörlüğünü üstlendiği "Türkiye - Özbekistan Stratejik İlişkileri/Çok Boyutlu Gelecek Perspektifi" konulu panel Anadolu Üniversitesi öğretim Üyesi ve EkoAvrasya Vakfı Mütevelli heyeti üyesi Prof. Dr. Zülfikar Bayraktar, Özbekistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enformasyon ve Analiktik Merkezi Başkanı Sancar Valiyev, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Türkiye - Nepal İş Konseyi Başkanı Cem Aker ve Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Ticari Müsteşarı Maşrab Mamirov'un sunumları ile devam etti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.