SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Altay Dağları’ndan bugüne: Sakalar döneminin altın hazineleri Astana'da!

Altay Dağları'nda gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda Sakalar (İskitler) dönemine ait yaklaşık 3 bin yıllık altın eserler gün yüzüne çıkarıldı. Göz kamaştırıcı hazineler, tarihin derinliklerine açılan kapıyı aralıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 09:08
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Altay Dağları’ndan bugüne: Sakalar döneminin altın hazineleri Astana'da!

Kazakistan’ın doğusundaki Altay Dağları’nda gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan yaklaşık 3 bin yıllık Saka (İskit) dönemine ait altın eserler, ülkenin başkenti Astana’daki Kazakistan Milli Müzesi’nde sergileniyor. "Ulu Dala Altındarı" (Ulu Bozkırın Altını) temalı sergide, 2 bin 500’e yakın tarihi eser ziyaretçileri bekliyor.

ESERLER, ZANAATKARLARIN USTALIĞINI GÖSTERİYOR

Prof. Dr. Zeynulla Samaşev’in (Prof. Dr. Zainolla Samashev) liderliğindeki kazı çalışmalarında, Sakalar döneminde yaşamış zanaatkarlar tarafından yapılan bu göz alıcı altın eserler, tasarımları ve inci işlemeleriyle büyülüyor. Samaşev, sergideki eserlerin en eskisinin 3 bin, en yenisinin ise 1 bin yıl öncesine ait olduğunu vurgulayarak, "Bu eserler, altın üretimi ve işçiliğinin bu topraklarda zirveye ulaştığını gösteriyor." dedi.

Sakalar dönemine ait 3 bin yıllık altın eserler Kazakistan'da sergileniyor - 2

SAKA KÜLTÜRÜ VE İNANÇLARI

Prof. Dr. Samaşev, Sakalar döneminde hayatını kaybeden hükümdarların ve askerlerin, yanlarına değerli eşyaları ve atlarıyla birlikte gömüldüğünü belirterek, "Çünkü bu insanlar, hayatın öbür dünyada da devam ettiğine inanıyorlardı." ifadelerini kullandı.

Sakalar dönemine ait 3 bin yıllık altın eserler Kazakistan'da sergileniyor - 1

BATI GÖKTÜRK KAĞANLIĞI’NA AİT ESERLER DE SERGİLENİYOR

Sergide ayrıca Batı Göktürk Kağanlığı dönemine ait eserlerin de yer aldığını ifade eden arkeolog, bu eserlerin geçmişe ışık tutan önemli buluntular olduğunu söyledi. Kazak hükûmetinin 2016’dan bu yana Doğu Kazakistan’da yürüttüğü kapsamlı kazı çalışmaları sonucunda, müzelerin 28 bin paha biçilmez esere sahip olduğunu aktardı.

Sakalar dönemine ait 3 bin yıllık altın eserler Kazakistan'da sergileniyor - 3

SERGİ 20 EKİM’E KADAR AÇIK

Tarihi sergi, 20 Ekim 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Türk kültürünün derinliklerine inmek ve binlerce yıl öncesinin hikayelerini keşfetmek eşsiz fırsat olarak değerlendiriliyor.

SERGİ TÜRKİYE'DE DE AÇILMIŞTI

Ankara'da bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesinde, 15 Aralık 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Kültür ve Tarih Vakfı (TÜRKTAV), Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliği ve Kazakistan Kültür, Arşiv ve Dokümantasyon Başkanlığı iş birliğinde “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşunun 100. Yılına Armağan” olarak yayımlanan Kazak Arkeolog Prof. Dr. Zeynulla Samaşev'in “Eski Türk Betim Sanatı” kitabının tanıtım etkinliği ve “Ulu Bozkırın Altını” sergi açılışı töreni düzenlenmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.