SON DAKİKA
Hava Durumu

QHA ekibi Polatlı Kırım Derneği’ni ziyaret etti

Polatlı Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Said Temurer’i , QHA ekibi olarak ziyaret ettik.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2018 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2018 17:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
QHA ekibi Polatlı Kırım Derneği’ni ziyaret etti

QHA ekibi Polatlı Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Said Temurer’i ziyaret etti. Başkan Ali Said Temurer, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Polatlı ziyaretimizde bizlere dernek faaliyetlerini anlattı.

Polatlı Kırım Türkleri Dernek Başkanı Ali Sait Demirer derneğin 1992 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini bildirirken, Polatlı’da yoğun bir Tatar nüfusu olduğu için daha öncesinde kültürlerini koruyabildiklerini, büyük şehirlere iş için göç okumak için bölgeden ayrılan gençler gibi nedenlerden dolayı 92 yılında artık bir dernek kurma ihtiyacı gördüklerini dile getirdi.

 

Polatlı Tepreşi ve Kırım Geceleri

Daha öncesinde Tepreş etkinlikleri için Eskişehir’e gittiklerini anlatan Temurer, derneğin kuruluşundan sonra Polatlı’da ilk tepreşi düzenlediklerini ve 10-11 yıldır geleneksel olarak devam ettirdiklerini gururla QHA mikrofonlarına anlattı.

Temurer, “Tepreş baharın karşılanması, hasat bayramının bereketli geçmesi için Tatarlarca düzenlenen bir etkinlik. Tepreş’i Romanya’da ve Kırım’da da gördüm, Tepreş etkinlikleri kültürümüzün bir parçası. Yılda bir de olsa çocuklar, büyükler, ihtiyarlar, folklör grupları Tatar müzik grupları buluşsunlar istedik ve geleneğimizi devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Derneği temsilen yurtdışındaki toplantılara katılım gösterdiğini hatırlatan Başkan, Polatlı’da Kırım Kültür geceleri düzenlediklerini de sözlerine ekledi.

Kadın kollarının daha önce Tatar kültürüne ait cepkenler, yelekler gibi kıyafetler ve el işleri yaptığını eskisi kadar aktif olmasa da bu çalışmaları ellerinden geldiğince devam ettirip etkinliklerde satış yaptıklarını belirten Temurer,  Polatlı’da bulunan Tatar kadınlarının birlik ve beraberlik içerisinde olduklarını kaydetti.

Mülakat boyunca gençlere verdiği değeri sık sık vurgulayan Temurer, bölgede Kırım Tatarı gençler arasında okunma oranının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, gençlik kollarının da güçlü bir bağ kurduklarını bunun için, dernek olarak gereken zemini hazırladıklarını paylaştı. Eğitimini sürdüren, Polatılı Kırım Tatar gençlere burs verdiklerini de aktardı.

 

Hem Kırım Tatar kültürünü yaşatmak hem de Kırım mücadelesine destek

Temurer, yaptıkları çalışmaların Türkiye’den ziyade Kırım Tatar kültürünü yaşatarak Kırım’da bulunan, soydaşlarına destek olacağını belirtti. Ayrıca dernek başkanı, Türkiye’deki tüm Kırım dernekleriyle de Kırım Tatar Milli Mücadelesinde birlikte hareket etmeye çalıştıklarını paylaştı.

Rus işgali altındaki Kırım’daki durumu değerlendiren Temurer, Kırım’da işgalden önce de yapılacak çok şey olduğunu, işgalden sonra durumun daha da zorlaştığını belirtirken, uluslararası platformda işgalin daha verimli bir şekilde anlatılması için çabaladıklarını, gerek Türk gerekse Dünya kamuoyunda Kırım konusunda bilgilendirilmelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Tatar genlerinde dürüstlük ve çalışkanlık olduğunun altını çizen Temurer, Türkiye’de de Romanya’da da toplumun “komşum Tatar mı? Tamamdır, içimiz rahat.” şeklinde memnuniyet duyduklarını iletti.

En yakın etkinliklerinin Mayıs’ın ilk haftasında planladıkları bahar kutlaması Tepreş olduğunu, daha çok katılım ve yankı uyandırmak istediklerini belirten Temurer, eski Polatlı köyünde derneklerine ait bir arazi olduğunu Hansaray’a benzer bir yapıyla, Polatlı Kırım Türkleri Kültür evi yapmak istediklerini ve bu sene temellerini atmak için çalışmalara başlandığını müjdeledi.

Kırım’da yaşan Tatarların umutlarını kaybetmemesi gerektiğini belirten Demirer, onlara sahip çıkacaklarını da vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.