SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'dan Brezilya'ya uzanan zorlu bir yaşam öyküsü... İKİNCİ BÖLÜM

Bu zorlu yolculuğun kıtalararası son durağında ailesinin hikayesini QHA ile paylaşan Junior Castro'dan dinlemiştik.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2016 21:29
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2016 20:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'dan Brezilya'ya uzanan zorlu bir yaşam öyküsü... İKİNCİ BÖLÜM

Kırım'da iyi bir müzisyenken cepheye gönderilen, aylarca ormanlarda yaşamaya çalışan, savaştırılan, esir düşen, sürülen ve toplama kamplarında zorunlu olarak çalıştırıladıktan sonra Brezilya'ya uzanan ailesinin hikâyesini röportajimızın ilk bölümünde Junior Castro'dan dinlemiştik. Castro şimdilerde ailesinin mücadelesine yeniden işgale uğrayan Kırım için bir şeyler yapmaya çalışarak devam ediyor ve vurguluyor: "Şu an en önemli projemiz Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu Brezilya’da görmek."

Kırım'dan Brezilya'ya uzanan zorlu bir yaşam öyküsü... BİRİNCİ BÖLÜM 

Putin’in en büyük hatasının Kırım’ı işgal ederek Kırım Tatar köklerinin vicdanını uyandırmak olduğuna dikkat çeken Castro, "Diasporadan pek çok Kırım Tatarı kendi köklerini aramaya başladı. Bu uyanış, şimdi aile tarihini araştırmaya başlayan yeni bir Kırım Tatar neslini ortaya çıkardı. Bu insanlar Kırım’ı Kırım Tatarlarına geri döndürecektir" diyor. Kendisinden dinleyelim...

Fotoğraf: Junior Castro.

Atalarınız Almanya’da sığınma kamplarında yaşamış. Kamplardaki hatıraları hakkında bilgiyi paylaştınız. Hayatları nasılmış? Kaç yıl kamplarda yaşamışlar?

Dedem 1945’ten 1951’e kadar Almanya’daki yurtsuzlar kampında kalmış. Daha önce de belirttiğim gibi İzzet ne Kırımlı olduğunu ne de Kırım Tatarı olduğunu hiç anlatmamış. Her zaman KGB ve Sovyetlerden korkardı.

Fotoğraf: Çankaya Grubu - İzzet Gaziyev.

Yaşamak için neden Brezilya’yı seçmiş? Pek çok Kırım Tatarı Türkiye’ye gitmiş. Neden Brezilya?

Dedemin yaşadığı hayattan üzgün olduğunu düşünüyorum. İkinci eşi, Sonthofen’de ardında iki çocuk bırakarak ölmüş. İlk eşi Emine savaştan sonra Özbekistan’a sürgüne gönderilmiş. Sanırım, yeni bir dünyada yeniden hayata başlamak istedi.

Brezilya’daki hayatı nasılmış? Bir Kırım Tatarı için vatanından ve akrabalarından çok uzakta yaşamak oldukça zor olmalı...

Daha önce yaşadıklarına nazaran dedem Brezilya’da daha iyi zaman geçirdi.

"Onlar benim insanlarım ve hepsi benim bir parçam"

Fotoğraf: Junior Castro.

Sayın Castro, biraz da kendinizden bahseder misiniz? Brezilya’da ne iş yapıyorsunuz? Uzmanlığınız nedir?

Özellikle Hollandalı firmaların Brezilya’daki temsilciliğini yapıyorum. Curitiba şehrinde kendi firmam var.

Brezilya’da Kırım Tatarı olmak konusunda duygularınız nelerdir? Kırım hakkında ne hissediyorsunuz?

Kırım Tatarları hakkında bütün bilgim kendi kendime ya da Kırım Tatar toplumundaki yeni arkadaşlarımdan edindiğim bilgiler. Kırım ve Kırım Tatarları hakkında öğreneceğim daha çok şey var. Ve elbette onlar benim insanlarım ve hepsi benim bir parçam.

"Brezilya halkı Kırım Tatarlarını tanımıyor"

Kırım’ın Rusya tarafından işgali hakkında ne düşünüyorsunuz? Brezilya devleti ve vatandaşlarının bu işgal hakkında fikirleri nelerdir?

Putin, Bohemyalı Almanların ya da Sudet Almanlarının Hitlerle birlikte aynı gerekçelere sahip. Ben, Rus siyasetine ve bu işgale tamamen karşıyım. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ile ilgili Birleşmiş Milletlerde yapılan oylamaya 193 ülke katıldı, 100’ü destekledi, 11’i karşı çıktı ve 58 ülke çekimser kaldı. Brezilya da çekimserlerden biriydi. Brezilya halkı Kırım Tatarlarını tanımıyor. Bizim buradaki rolümüz, Brezilya hükümeti üzerinde bu şekilde oy kullanmaması için baskı yapmak ve siyasi destek sağlamak olmalı.

"Bir internet blogu açarak çalışmalara başladık"

"Kırım’ın Özerk bir Cumhuriyet olarak Ukrayna’ya dönmesine çalışacağız"

Brezilya’daki diğer Kırım Tatarları ve Ukraynalılarla irtibatınız var mı? Herhangi bir faaliyet yapıyor musunuz? Kırım ve işgal sonrası Kırım’ın durumu hakkında Brezilya’da yapılan faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?

Elbette. Curitiba’da Bozgazi ve Nezetli ailelerini buldum. Latin Amerika Kırım Tatar Komitesi adı altında bir sivil toplum örgütü olarak kayıt yaptırma aşamasındayız ve ilk olarak bir internet blogu açarak çalışmalara başladık. Komite olarak öncelikli hedefimiz, Brezilyalılara, Kırım Tatarlarının kültürünü, tarihini, orijinini, atalarını, vatanlarını, dinini Rus Çarlığı, Bolşevikler ve Nazilere karşı mücadelelerini, Kırım sürgününü, diasporasını, Kırım’daki mücadelesini ve işgali anlatmak. Bu Latin Amerika Kırım Tatar Komitesinin ana rolü olacak, bir başka deyişle, önce tarihimizi tanıtacağız, sonra Kırım’daki Rus baskılarına karşı Latin Amerika ülkelerinde destek bulacağız ve son olarak Kırım’ın Özerk bir Cumhuriyet olarak Ukrayna’ya dönmesine çalışacağız. Bunu yapmak için Parana Eyaletinde yaşayan Ukraynalılarla birlikte Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu üç günlük bir konferans turnesi için Brezilya’ya davet ettik. Parana Eyaletinde yaklaşık 300.000 Ukraynalı yaşıyor. Parana Eyaleti, Brezilya’da en çok Ukrain ve slav nüfusun yaşadığı bölge.

"Bu proje Türkiye’deki teşkilatımızla birlikte yürütülüyor"

Dünyadaki diğer Kırım Tatarlarıyla irtibatınız var mı? Kırım hakkında ilerisi için düşündüğünüz projeler var mı?

Tam olarak şu an en önemli projemiz Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu Brezilya’da görmek. Bu proje Türkiye’deki teşkilatımızla birlikte yürütülüyor. Diğer ülkelerde yaşayan Kırım Tatarları ile ilgili olarak, İngilizce ve Portekizce yayın yapan www.tartarosdacrimeia.worldpress.com adresi üzerinden Kırım Tatar diasporası ile bağlantı kurabiliriz. Örnek verecek olursak, sadece Aralık ayında, Türkiye, ABD, Romanya, Brezilya, Rusya, İtalya, Avustralya, Ukrayna, Portekiz, İngiltere, İsviçre, Almanya, Mauritus ve İsrail’den 10.000 ziyaretçi internet sayfamızı ziyaret etti.

"Bu insanlar Kırım’ı Kırım Tatarlarına geri döndürecektir"

Sayın Castro, son olarak Kırım Tatar dünyasına Brezilya’dan bir mesajınız var mı?

Benim fikrime göre, Putin’in en büyük hatası, Kırım’ı işgal ederek Kırım Tatar köklerinin vicdanını uyandırmak oldu. Diasporadan pek çok Kırım Tatarı kendi köklerini aramaya başladı. Bu uyanış, şimdi aile tarihini araştırmaya başlayan yeni bir Kırım Tatar neslini ortaya çıkardı. Bu insanlar Kırım’ı Kırım Tatarlarına geri döndürecektir.

Röportaj:
Namık Kemal Bayar
Asya Atila

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.