SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Bugün Kırım'dan kaçarsanız, yarın Karabağ'ı nasıl çözeceksiniz?"

Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Eskender Bariyev, Ukrayna diplomasisinin Kırım girişimini ilerletirken nasıl zorluklarla karşılaştığı ve Kırım Tatar Kamu Diplomasisi Akademisi fikrinin neden doğduğunu anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2017 21:59
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2017 22:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Bugün Kırım'dan kaçarsanız, yarın Karabağ'ı nasıl çözeceksiniz?"

Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Eskender Bariyev, QHA’ya yaptığı açıklamada, uluslararası toplum önünde 3 dakika içinde günümüzde Kırım’da sistematik olarak gerçekleştirilen insan hakları ihlallerini anlatmak için en az 2 ay görüşme ve özenli hazırlık yapılması gerektiğini bildirdi. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı olarak Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gibi birçok uluslararası kurumların komite toplantılarına katılmış olan Bariyev, uluslararası düzeyde çıkarlarını etkili şekilde ilerletmek için Ukrayna’nın strateji oluşturmanın yanı sıra onu gerçekleştirebilecek insanlara da ihtiyaç duyduğunu belirtti.



151127



QHA: Sayın Bariyev, Kırım Tatar Kamu Diplomasisi Akademisi’ni kurma fikri nereden doğdu?
 
Eskender Bariyev: Çalışmaları amaca yönelik sürdürmek için, Kırım Tatar halkının temsil organı Kırım Tatar Milli Meclisi dahil tüm Kırım Tatar sivil toplum teşkilatlarının bir vizyonu ve faaliyet doğrultusu kurulmalı. Günümüzde bununla ilgileniyoruz. Ama Kamu Diplomasisi Stratejisinin oturaklı olarak yerine getirilmesi için kadro, nasıl etkili çalışılabileceğini bilen insanlar gerekiyor. Bundan dolayı Kırım Tatar Kamu Diplomasisi Akademisi’nin kurulması inisiyatifinde bulunduk.
 
İsteyen herkes anket formunu ve motivasyon mektubunu gönderebildi. Komisyon ilk elemeleri yaptı. Programımızın çerçevesinde çeşitli yönlerde eğitim vereceğiz: kamuya açık konuşmalar, Birleşmiş Milletler sisteminin nasıl kurulduğunu, AGİT sisteminin nasıl çalıştığını. Ben şahsen bu süreç ile karşılaştım. Birçok insan Birleşmiş Milletler’de 3 dakika konuşma yapmanın basit olduğunu düşünüyor. Ama aslında bunun için aylarca sürecek bir organizasyon, hazırlık çalışması ve etkinlik yapılması gerekiyor. Ekibin hepsi her şeyin nasıl gerçekleştirleceğini bildiğinde, planı hayata geçirmemiz kolay olacak.
 
İlk başta birçok kişi Akademiyi sadece Kırım Tatarları için bir proje olarak algıladı. Hatta katılım başvuruları sadece Kırım Tatarları tarafından yapıldı. Bundan dolayı başvuruların kabulünü 5 gün uzattık ve Ukraynalılar da atılmaya başladı.



151247



QHA: Uluslararası kurumlarda toplantılara sıklıkla katılıyorsunuz. Hangi ülkelerin temsilcileri, Kırım Tatar meselesinde Ukrayna’yı aktif şekilde destekliyor?
 
Eskender Bariyev: Günümüzde Avrupa Parlamentosu başta olmak üzere Avrupa’da Kırım Tatarlarının pek çok dostu olduğunu kesin olarak söyleyebilirim. Bundan dolayı 2016 yılında, Kırım Tatar halkına desteğin net olarak belirtildiği Avrupa Parlamentosu ve Birleşmiş Milletler kararlarını elde ettik, bahsi geçen kararları destekleyenlerin çoğu Avrupa ülkeleri.
 
2017 yılı bizim için çok zor olacak. Bunu birçok kez belirtmiştim. İtalya, Fransa, Almanya ve bir dizi ülkede seçimler yapılacak, söz konusu ülkelerin Avrupa Parlamentosu temsilcileri değişebilir. Ayrıca Suriye’de Avrupa’ya mülteci akımına neden olan durumu oluşturan Rusya Federasyonu da seçimlerin üzerinde çalışıyor. Aşırıcı sağcı fikirler bağlamında bahsi geçen ülkelerdeki iktidara radikal muhafazakar partiler gelebilir.
 
Bizim sistematik çalışmalar yapmamız lazım. Uluslararası bir etkinliğe katılım çalışması bir günün çalışması değil, bu siyasilerin yanı sıra bilim adamları ve gazeteciler ile yazışmalar, düzenli temaslar, ayrıca fikir alışverişi de gerektiriyor. Kamuoyunu oluşturan onlar. Bizim görevimiz, günümüzde Avrupa’da sahip olduğumuz tutumu sürdürebilmek.



147893



QHA: Oylamalarda oy kullanmayanların ne sorunu var?
 
Eskender Bariyev: Burada çok karmaşık diplomatik süreçler gerçekleşiyor, çünkü bazı ülkeler oylama sırasında sigara içmeye çıkıyor. Bazı ülkeler sistematik olarak çekimser kalıyor. Bu, onların Rusya Federasyonu’nun etkisi altında bulunmalarıyla ilişkili.
 
Örneğin Azerbaycan, Kırım Tatarlarına yakın bir halk. Azerbaycan’da, Karabağ meselesini uluslararası düzeyde masaya yatırmamız için birçok kez bize başvuran birçok aktivist arkadaşım var. Ama Birleşmiş Milletler’in kabul ettiği son karara bakarsak, Azerbaycan toplantı salonunda yoktu.
 
Bundan dolayı, “Bugün Kırım ile ilgili sorunlardan kaçıyorsanız Karabağ meselesini nasıl çözmek istiyorsunuz?” sorusu doğuyor. Bunu her zaman vurguluyorum, çünkü Kırım meselesinin çözümü, Karadeniz’de neredeyse tüm dondurulmuş sorunların çözümü olacak! Çünkü Kırım’da Rusya, Gürcistan, Transdinyester ve Karabağ dahil olmak üzere diğer bölgelere göre daha ileriye gitti.
 
Umman, Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan haricinde birçok Arap ülkesi de oylamada çekimser kaldı. Onların, Yakın Doğu’da belirli etkisi olduğundan dolayı Rusya Federasyonu’na bağlı olmalarını anlıyorum. Onlar Rusya ile ilişkilerinin kötüleşmesini istemiyorlar. Ama diplomatlar başta olmak üzere insanlar, dünyada düzeni tesis etmek için bazı konularda net tutuma sahip olmamız gerektiğini anlamalı. Bugün Ukrayna, dün Gürcistan’dı, ondan önceki gün Azerbaycan’dı ve bu sorunlar birikiyor, yarın Baltık ülkeleri veya bir Arap ülkesi bu sorunla karşılaşabilir…
 
Medine Aedinova

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.