SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Gagavuz Dernekleri Temsilcisi Dimçioğlu: Ukrayna bizim vatanımız!

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Ukrayna’nın 33. bağımsızlık yıl dönümü resepsiyonuna katılım sağlayan Ukrayna Gagavuz Dernekleri Temsilcisi Yuriy Dimçioğlu QHA’ya konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 17:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Gagavuz Dernekleri Temsilcisi Dimçioğlu: Ukrayna bizim vatanımız!

Türkiye'nin başkenti Ankara'da, Ukrayna Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyonla ülkenin 33. bağımsızlık yıl dönümü kutlandı. Resepsiyona Ukrayna Gagavuz Dernekleri Temsilcisi Yuriy Dimçioğlu katılım sağladı. Dimçioğlu, Kırım Haber Ajansına (QHA) açıklamalarda bulundu.

“BİZ BİR HALKIZ, UKRAYNA BİZİM VATANIMIZ”

Resepsiyona katılım sağlayan Ukrayna Gagavuz Dernekleri Temsilcisi Yuriy Dimçioğlu, bu kutlamanın Ukraynalı Gagavuzlar için de önemli olduğunu, 2022 yılında başlayan savaşla birlikte kutlamaların iki kat önemli hâle geldiğini ifade etti. Ukrayna halkının bağımsızlık çabalarına değinen Dimçioğlu, “Ukrayna halkı artık bağımsızlık için kan döküyor. Bağımsızlık bundan sonra Ukrayna halkı için çok önemli ve çok değerli olacak.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da yaşayan Gagavuzların Ukrayna askerleriyle birlikte cephede savaştığını belirten Dimçioğlu, “Biz bir halkız. Ukrayna bizim bir vatanımız.” açıklamasında bulundu.

“TÜM TÜRK DÜNYASI KIRIM’IN UKRAYNA’NIN OLDUĞUNU KABUL EDİYOR”

Temsilci Yuriy Dimçioğlu, Kırım Tatarlarına yönelik olarak yönetilen soruya ise şu şekilde cevap verdi:

Kırım Tatarlar bizim Ukrayna’daki en yakın kardeşlerimiz. Konuştuğumuz şive de birbirine benziyor.

Kırım’ın işgalinden önce düzenlenen 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı anma günlerine katılım sağladığını belirten Dimçioğlu, sürgünün ne kadar acı bir durum olduğuna değinirken, “Kan kardeşlerimizin acısını kendi acımız olarak hissediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Rusya’nın Ukrayna’ya karşı gerçekleştirdiği işgalin Türkiye Cumhuriyeti ve tüm Türk dünyasında kabul görmediğini belirten Dimçioğlu, konuşmasında “Türkiye Cumhuriyeti ve tüm Türk dünyası, Kırım’ın Ukrayna’nın olduğunu kabul ediyor.” ifadelerine yer verdi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşen  Kırım Platformu’nun 4. Liderler Zirvesi'ndeki “Kırım'ın Ukrayna'ya iadesi, uluslararası hukukun bir gereğidir.” ifadesini anımsatan Ukrayna Gagavuz Dernekleri Temsilcisi Yuriy Dimçioğlu, konuşmasını sonlandırırken savaşın bitmesi ve Kırım’ın Ukrayna’ya iade edilmesiyle Kırım Tatarlarının yeni, düzgün ve güzel bir hayata erişmesi dileklerinde bulundu.

UKRAYNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜ

Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi.

İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi nedeniyle Ukrayna bu yıl da Bağımsızlık Günü'nü savaşın gölgesi altında kutluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.