SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni Ukrayna Başkomutanı Oleksandır Sırskıy kimdir?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, dün ordunun üst yönetimini değiştirerek yeni Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı olarak Oleksandr Sırskıy’ı atadı.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2024 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2024 18:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yeni Ukrayna Başkomutanı Oleksandır Sırskıy kimdir?

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısı 2. yıl dönümüne yaklaşırken Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ordunun üst yönetiminde değişikliğe gitti. Valeriy Zalujnıy'ın görevden alan Zelenskıy, yeni Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı olarak Oleksandr Sırskıy’ı atadı.

2019 yılından bu yana Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürüten 58 yaşındaki Korgeneral Oleksandr Sırskıy, dün Cumhurbaşkanı Zelenskıy tarafından Ukrayna Başkomutanı görevine atandı.

OLEKSANDIR SIRSKIY KİMDİR?

1965’te Rusya’nın Vladimir bölgesindeki Novinki köyünde dünyaya gelen Sırskıy, babası gibi askerlik mesleğini seçti. 1986’da Moskova Yüksek Askeri Komuta Okulundan mezun oldu ve askerî kariyerine Ukrayna'nın Poltava bölgesinde konuşlandırılan 25. Muhafız Motorlu Tüfek Tümeninin Müfreze Komutanı olarak başladı.

2013 yılında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Ana Komuta Merkezi Birinci Başkan Yardımcısı sıfatıyla NATO ile iş birliği sorumluluk alanında görev yaptı.

DONBAS SAVAŞI

Şubat 2015'te Sırskıy tarafından oluşturulan “Kar Leoparı” grubu, Ukrayna birliklerinin Rusya destekli ayrılıkçıların neredeyse abluka altına aldığı Donetsk bölgesindeki Debaltseve’den güvenli çıkışında önemli rol üstlendi. O dönemde komutasındaki yaklaşık 4 bin 500 Ukraynalı asker, yaklaşık 20 bin Rus askerine karşı koymuştu.

2016 yılında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Müşterek Harekât Karargâhı Komutanı görevini yapan Sırskıy 2017’de Ukrayna'nın doğusundaki Terörle Mücadele Operasyonunu yönetti. 2019 yılında ise Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine atandı.

KIYİV VE HARKİV'DEKİ ZAFERLER

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı geniş çaplı işgal saldırısı sırasında Ukrayna’nın elde ettiği birçok zafer Sırskıy tarafından yönetildi. Topyekûn savaşın ilk aylarında Kıyiv’in savunmasına liderlik eden Sırskıy, Nisan 2022'de Ukrayna devletinin en yüksek onursal statüsü olan Ukrayna Kahramanı unvanına lâyık görüldü. Temmuz 2022'de, Harkiv bölgesinin neredeyse tamamını Rus işgalinden kurtarmaya sağlayan karşı taarruzu planladı ve uyguladı.

BAHMUT SAVUNMASI

Başkomutanlık makamına kadar Hortıtsa Operasyonel ve Stratejik Birlik Grubu Komutanı görevini de üstlenen Sırskıy, burada savaşın şimdiye kadar en kanlı çatışmalardan biri olan Bahmut şehrinin savunmasını yönetti. 

Rusya İçişleri Bakanlığı, Mayıs 2023'te Sırskıy'i arananlar listesine ekledi.

ASKERLERİN MORALİ ÖNCELİKTİR

Askerlerinin moraline büyük önem veren yeni Başkomutan, sık sık cephedeki birlikleri ziyaret ederek sıcak çatışmalarda yer alan askerlerle bir araya geliyor.

Ukrayna Kahramanı Ödülü başta olmak üzere devlet egemenliği ve toprak bütünlüğünün savunulmasında sergilediği cesaret ve özveri için çok sayıda madalyaya layık görülen Sırskıy’ın yeni ekibini birkaç gün içinde tanıtması bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.