SON DAKİKA
Hava Durumu

"Şuşa'nın alınması ile Azerbaycan devlet olarak yeniden doğdu"

Karabağ cephesinde Azerbaycan ordusundan beklenen müjde bugün geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Karabağ’ın tarihi ve stratejik önemdeki kenti Şuşa’nın işgalden kurtarıldığını duyurdu. Bağımsız Azerbaycan’ın seçilmiş ilk Meclis Başkanı İsa Gambar, Şuşa'nın işgalden kurtarılması ile savaşın sonuna gelindiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2020 23:43
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 02:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Şuşa'nın alınması ile Azerbaycan devlet olarak yeniden doğdu"

Ozan Barış ERİM/QHA Ankara

Karabağ cephesinde Azerbaycan ordusundan beklenen müjde bugün geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Karabağ’ın tarihi ve stratejik önemdeki kenti Şuşa’nın işgalden kurtarıldığını duyurdu. Bağımsız Azerbaycan’ın seçilmiş ilk Meclis Başkanı İsa Gambar, Şuşa'nın işgalden kurtarılması ile savaşın sonuna gelindiğini belirtti.

Azerbaycan ordusu, Karabağ için tarihi ve stratejik önemdeki kenti Şuşa’yı işgalden kurtardı. Ermeniler, Şuşa ve Hankendi’den kaçışlarını sürdürüyor. Bağımsız Azerbaycan’ın seçilmiş ilk Meclis Başkanı İsa Gambar, Şuşa kentinin işgalden kurtarılması ile birlikte Azerbaycan halkının bütünleştiğini ve Azerbaycan'ın devlet olarak yeniden doğduğunu vurguladı. Gambar, Şuşa zaferi ile birlikte Dağlık Karabağ'ın sözde başkenti Hankendi'ye ilerleyişin süreceğini vurgulayarak, "Şuşa'nın işgalden kurtarılması ile Erivan'a doğru giden araç konvoylarının olması, artık savaşın sonuna gelindiğini gösteriyor. Şuşa'dan sonra Hankendi'nin düşmesi ise sadece zaman meselesi." dedi.

İLGİLİ HABER: AZERBAYCAN'DA BAYRAK GÜNÜ ÖNCESİ ÇİFTE BAYRAM: HALK, ŞUŞA ZAFERİNİ KUTLUYOR

Bağımsız Azerbaycan’ın seçilmiş ilk Meclis Başkanı İsa Gambar'ın Şuşa zaferi değerlendirmesi, şu şekilde:

"ŞUŞA'NIN ALINMASI İLE AZERBAYCAN YENİDEN DOĞDU"

"Şuşa'nın işgalden kurtarılması, çok büyük bir hadisedir. Hem askeri açıdan hem siyasi açıdan hem de stratejik açıdan çok önemli bir zaferdir... Aynı zamanda bu zaferin psikolojik ve manevi bir yönü de var. Şuşa kenti, Azerbaycan halkı için manevi değeri çok olan bir kültür şehridir. Azerbaycan'ın her bir toprağı bizim için değerlidir ama Şuşa'nın yeri her zaman farklıdır. Şuşa, 1992 yılında işgal edildiğinde Azerbaycan halkının bir yarısı yok olmuştu. Bugün ise Şuşa'nın alınması, Azerbaycan halkının bütünleşmesi ve bir devlet olarak yeniden doğuşudur. Bu zaferle birlikte, Azerbaycan gücünü hem dosta hem düşmana göstermiş oldu.

İLGİLİ HABER: "ŞUŞA, KARABAĞ'IN KALBİ VE KİLİDİDİR, BUGÜN ŞEHİTLERİN RUHLARI ŞAD OLDU"

"HANKENDİ'NİN DÜŞMESİ ZAMAN MESELESİ"

Stratejik açıdan Şuşa, Karabağ'ın en yüksek noktalarından biridir ve buradan çevredeki tüm yerleşim yerlerini kontrol etmek mümkündür. Dağlık Karabağ'ın sözde başkenti Hankendi, Şuşa'dan bakıldığında görünebilir ve kontrol edilebilir bir konumda. Şuşa'nın işgalden kurtarılması ile Erivan'a doğru giden araç konvoylarının olması, artık savaşın sonuna gelindiğini gösteriyor. Şuşa'dan sonra Hankendi'nin düşmesi ise sadece zaman meselesi. Ermenistan'ın teslim olmaması, kapitülasyon yapmaması ve savaşı devam ettirmesi sadece zaman ve insanlarının kaybıdır. Tabi ki Azerbaycan halkının da evlatları bu savaşta şehit oldu ancak Ermeniler, bizi bu savaşa mecbur etti. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hayatını kaybedenler için mesuliyet taşıyan Ermenistan iktidarıdır.

İLGİLİ HABER: ŞAİRLER, SANATKÂRLAR BELDESİ ŞUŞA: TARİHTEKİ YERİ, STRATEJİK ÖNEMİ

"AZERBAYCAN'IN BAŞARISINDA TÜRKİYE'NİN PAYI BÜYÜK"

Azerbaycan ordusunun Şuşa'yı alması ile uluslararası alanda baskılar artıyor. Özellikle Moskova tarafından, savaşa son verilmesi ve müzakerelere başlanması yönünde baskılar yapılıyor. Azerbaycan iktidarı bugüne kadar baskılara boyun eğmedi bundan sonra da boyun eğeceğine inanmak istemiyorum. Azerbaycan'ın son dönemdeki büyük başarılarında, Türkiye'nin büyük bir payı bulunuyor. Türkiye'nin varlığı, sadece verilen Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA), manevi ve siyasi destek olarak kalmıyor. Türkiye'nin duruşu ve savaşa üçüncü bir devletin dahil olması durumunda dahil olacağını açık şekilde ifade etmesi, Azerbaycan'ın topraklarını işgalden kurtarmasını kolaylaştırdı. İnanmak istiyorum ki bu destek bundan sonraki dönemde devam edecektir ve bütün topraklarımız işgalden kurtarıldıktan sonra masaya oturulacaktır.

İLGİLİ HABER: ŞUŞA ZAFERİNİN ARDINDAN ERMENİLER, HANKENDİ'DEN KAÇIŞIYOR

"KARABAĞ'DA YAŞAMAK İSTEYEN ERMENİLER, AZERBAYCAN VATANDAŞI OLMAK ZORUNDA"

Eğer Ermenistan, Karabağ'da Ermenilerin yaşamasını istiyorsa bunun iki şartı olmalıdır. Birincisi; Azerbaycan topraklarında yaşamak isteyen Ermeniler, Azerbaycan vatandaşı olarak, Azerbaycan anayasasını kabul edeceklerdir. İkinci şartı ise; Ermenistan'da kalan son 200 bin Azerbaycan Türkü, 1988 yılında kovuldu. Ermeniler, Azerbaycan topraklarında yaşamak istiyorsa, Azerbaycan Türklerinin de Ermenistan'da yaşadığı kendi topraklarına dönebilmesi temin edilmelidir. "

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.