SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya Kazan Tatar millî hareketini sindirmek istiyor

Kazan Tatar millî hareketi emektarı Zinnur Agliullin’in Rusya'da tutuklanmasını QHA'ya değerlendiren Bütün Tatar Toplum Merkezi Başkanı Farit Zakiyev, "Rusya yine 1937 yılına döndü ve hoşlarına gitmeyen herkesi alıkoyuyorlar" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya Kazan Tatar millî hareketini sindirmek istiyor

Rus kolluk kuvvetleri tarafından alıkonulan Kazan Tatar millî hareketi emektarı 73 yaşındaki Zinnur Agliullin sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’ndeki Yarçallı (Naberejnıye Çelnı) kentinde yaşayan, Kazan Tatar millî hareketi emektarı 73 yaşındaki Zinnur Agliullin’in evine 18 Eylül 2024 tarihinde baskın düzenlendi. Ardından Rus kolluk kuvvetleri Agliullin'i alıkoyarak polis şubesine götürüldü. Kazan Tatar aktivist sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

RUSYA'DAN KAZAN TATAR MİLLΠHAREKETİNE BASKI

“Azatlık” Kazan Tatar Gençleri Birliğine konu ile ilgili açıklama yapan Agliullin, “Sabah saatlerinde evime çok sayıda polis, Aşırılıkla Mücadele Merkezi ve Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlisi geldi. Meğerse hakkımda 6 Eylül 2024 tarihinde ceza davası açılmış. Soruşturma kapsamında evimde arama yapıldı ve sorguya götürüldüm. Daha sonra serbest bırakıldım. Avukat hizmetlerini reddettim çünkü adil bir yargılama yok.” ifadelerini kullandı.

Zinnur Agliullin, Rus kolluk kuvvetlerinin eylemlerini “Kazan Tatar millî hareketini sürekli gerilim altında tutmak amacıyla yapılan keyfi eylemler” olarak değerlendirdi.

Rus Savcılığı, 6 Eylül 2024 tarihinde Zinnur Agliullin hakkında "Yanarış" sosyal medya grubunda yapılan paylaşımları göz önünde bulundurularak Rusya Ceza Kanunu'nun 282. maddesi uyarınca "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlaması çerçevesinde soruşturma başlattı. Söz konusu soruşturmanın Kazan Tatar aktivist hakkında bir sene içinde açılan 3 soruşturma olduğu belirtildi.

"RUSYA 1937 YILINA GERİ DÖNDÜ"

Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Bütün Tatar Toplum Merkezi Başkanı Farit Zakiyev, 73 yaşındaki dava arkadaşının serbest bırakılmasına sevindiğini söyleyerek Agliullin'in Kazan Tatar millî davası için çok önemli bir isim olduğunu kaydetti.

Zakiyev, “Rusya yine 1937 yılına döndü ve hoşlarına gitmeyen herkesi alıkoyuyorlar. Zinnur Agliullin, 1980’li yılların sonunda oluşan yeni Kazan Tatar millî hareketinin kurucularından biridir. Millî hareket içinde çok önemli bir şahsiyet. Dava arkadaşlarıyla birlikte, Yarçallı (Naberejnıye Çelnı) kentinde Temmuz 1990’da Tataristan’a cumhuriyet statüsünün verilmesi talebiyle açlık grevi düzenlemişti.” diye anlattı.

Zakiyev, Agliıllin’in her zaman kararlı bir şekilde Tataristan’ın bağımsızlığını savunduğunu belirtti. Rusya’nın tüm milliyetçileri bastırdığını kaydeden Zakiyev, “Tüm Rusya genelinde baskılar devam ediyor. Tabii ki, Tatar millî hareketi de baskı altında. Rus Kolluk Kuvvetlerinin hedefinde olan herkes Rusya’yı terk etti. Zinnur Agliullin ve Fauziya Bayramova (Tatar yazar) bağımsızlığın kazanılmasına en büyük katkıda bulunan kişilerdir. Bugün belki kimse bunu bilmiyor ama Tataristan Kasım 1992’de bağımsızlığını ilan etti. Anayasa kabul edildi. Anayasada Tataristan’ın egemen bir devlet olduğu belirtiliyordu. Yani aslında Tataristan 1992-2002 arasında bağımsız bir devletti. 2002’te Moskova’nın baskısıyla ve Şaymiyev’in hain politikası sonucu Tataristan’ın ilk anayasası değiştirildi. Agliullin 1994’te Şaymiyev’in politikasını eleştirdiği için hapse atılmıştı.” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.