SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, "9 Mayıs Zafer Günü'nü" yenilgiyle mi hatırlayacak?

Ukrayna karşısında ciddi kayıplar veren Rus ordusunun, yeni hedefi 9 Mayıs Zafer Günü. İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliğinin, Almanya’nın yenilgiyi kabul etmesi nedeniyle kutladığı 9 Mayıs tarihini, Ukrayna'ya saldırısında milat olarak belirledi ancak hedeflerinin hiçbirine ulaşamadı.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2022 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2022 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, "9 Mayıs Zafer Günü'nü" yenilgiyle mi hatırlayacak?

İşgalci Rusya, Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı işgal girişimi başlatmasının ardından yeni hedefler belirliyor. Art arda yeni hedefler belirleyen Rusya, Ukrayna’nın mücadelesi karşısında planlamalarını sürekli güncelliyor. Ukrayna karşısında ciddi kayıplar veren Rus ordusunun, yeni hedefi 9 Mayıs Zafer Günü. İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliğinin, Almanya’nın yenilgiyi kabul etmesi nedeniyle kutladığı 9 Mayıs tarihini, Ukrayna'ya saldırısında milat olarak belirledi ancak hedeflerinin hiçbirine ulaşamadı.

Vladimir Putin yönetimindeki Rusya Federasyonu, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik 24 Şubat’ta başlattığı savaşta saldırılarını sürdürüyor. İşgalci Rus ordusu, savaşın başından bu yana binlerce sivilin katline imza attı. Ukrayna’da sivilleri hedef alan Rusya, diğer yandan alt yapı sistemlerine de zarar vermekten geri durmuyor. Ukrayna’ya işgal girişiminde bulunan Rus ordusu; kadın, bebek, çocuk demeden hedef belirliyor. Savaşın başından bu yana işgalciler, 221 Ukraynalı çocuğun ölümüne ve 5 milyondan fazla sivilin yerinden edilmesine sebep oldu.

KOD ADI 96 SAAT OLAN SAVAŞ 3 AYDIR DEVAM EDİYOR

Ukrayna’ya 96 saat kod adıyla savaş başlatan Rusya, 8 gün içinde Ukrayna’yı topyekun işgal etme planı yapmıştı. Ancak hedefini gerçekleştiremeyen Rusya, Avrupa ülkeleri ve Amerika’dan alınan yaptırım kararlarıyla karşı karşıya kaldı. Rus ekonomisini sallandıran devlet başkanı Vladimir Putin savaş planını defalarca kez değiştirdi. Kısa zamanda Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'i düşürmeyi planlayan Putin isteğini gerçekleştiremedi ve savaşın ikinci boyutuna yöneldi.

HEDEFİNİ ASGARİYE DÜŞÜREN RUSYA’NIN YENİ HEDEFİ 9 MAYIS

Söz konusu savaşın ana hedefini gerçekleştiremeyen Rusya, kısa bir süre yeni bir hedef belirleyerek yüzünü Ukrayna’nın güneydoğusuna çevirdi. Ukrayna’nın güneyinde, doğusunda ve güneydoğusunda acımasız saldırılarla kendinden söz ettiren Rusya, Mariupol kentinde en az 20 bin sivilin ölümüne sebep oldu. Hedefini sallandıran Rusya, Mariupol'deki Azovstal demir-çelik fabrikasına sığınan sivil ve askerlere gözünü dikti. Yeni rota oluşturan Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki saldırılarını sürdürürken yeni adi (basit) hedefi ise 9 Mayıs.

Sovyetler Birliği, 1939’da başlayan İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın yenilgiyi kabul etmesi üzerine zafer ilan etmişti. Sovyetler Birliğinin zafer olarak ilan ettiği bu günde ülke çapında kutlamalar yapılıyor.

Öte yandan Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal, bugünkü açıklamasında, Rusya'nın 9 Mayıs'ta topyekun savaş ilan edeceğini vurguladı. Şmıgal, “Ortak ülkelerin istihbarat verilerine göre Rusya, 9 Mayıs’ta savaş ilan etmeyi planlıyor… Bu konu Rusya’nın üst düzey yönetim düzeyinde konuşuluyor. Tekrar söylüyorum bu yabancı ülkelerin istihbarat verileri. Ama bu gerçekleşecek mi bakacağız” dedi.

RUSYA'NIN PLANLARI TERSİNE Mİ DÖNÜYOR?

İşgalci Rusya, 9 Mayıs Zafer Günü için Kızıl Meydan'da kutlama provası yaparken Ukrayna mücadelesine devam ediyor. Riyakar ve belirsiz hedefleri olan Rusya'ya karşı mücadele eden Ukrayna tüm dünyada takdir görüyor.

Rusya devlet başkanı Putin'in söz konusu tarihte Ukrayna'ya topyekun savaş ilan edeceği iddiaları propaganda basın servislerinde yer alsa da Putin bu savaşta başarısız oldu. Amacına ulaşamayan Putin ise başarısızlığının arkasına sığındı. Akabinde Kremlin'den açıklama geldi: 9 Mayıs Zafer Gününde savaşı farklı bir boyuta kazandırma amacımız yok.

RUS ORDUSUNUN KAYIPLARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Hedefini asgariye düşüren Rusya, 9 Mayıs’ı hedef alırken ordusunun kayıpları da artmaya devam ediyor. Rusya, savaşın ilk günü 24 Şubat’tan 5 Mayıs'a kadar; 24 bin 700 asker, bin 92 tank, 2 bin 651 zırhlı savaş aracı, 499 top, 169 çok namlulu roketatar sistemi, 83 hava savunma sistemi, 196 uçak, 155 helikopter, bin 907 araç, 10 gemi/bot, 89 akaryakıt tankeri, 312 İHA, 38 özel ekipman, 4 kısa menzilli balistik füze sistemi kaybetti.

İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya'ya karşı zafer ilan eden Rusya, 9 Mayıs'ı zaferle değil yenilgiyle hatırlayacak.

ALEKSANDR LUKAŞENKO: SAVAŞ BEKLENMEDİK ŞEKİLDE UZADI

İşgalci Rusya’ya destek veren Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, üçüncü ayında olan savaşın beklenilmedik şekilde uzadığını ifade etti. Öte yandan Batılı ülkelerin liderleri de hedefini gerçekleştiremeyen Rusya’nın savaşı kaybettiğini vurguluyor.

RUSYA, UKRAYNA'YA SAVAŞ BAŞLATTI

Yayılmacı emelleriyle hareket eden işgalci Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşın 3'üncü ayında. İşgalci Rus ordusu, haksız savaşını sürdürürken Ukrayna ordusu işgal karşısında mücadelesine devam ediyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Yalnızca Buça kentinde 410 sivil sokaklarda Rus işgal güçleri tarafından katledilmiş halde bulundu. İrpin, Mariupol gibi işgalci Rusya’nın ağır katliamlara imza attığı şehirlerden bilgiler toplanmaya devam ediyor. Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.