SON DAKİKA
Hava Durumu

Prof. Dr. Anlı: Güçlü bağışıklık sistemine sahip olmak hastalıklara karşı önemli bir silahtır

Çin’in Vuhan kentinde geçen yıl aralık ayında ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) salgınında uzmanlar, hastalık için korunma önlemlerine dikkat edilmesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesinin önemini vurguluyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2020 22:21
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 02:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Prof. Dr. Anlı: Güçlü bağışıklık sistemine sahip olmak hastalıklara karşı önemli bir silahtır

Ozan Barış ERİM/ QHA Ankara

Çin’in Vuhan kentinde geçen yıl aralık ayında ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) salgınında uzmanlar, hastalık için korunma önlemlerine dikkat edilmesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesinin önemini vurguluyor.

Prof. Dr. Ertan Anlı, koronavirüse karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirecek önerilerini Kırım Haber Ajansı (QHA) ile paylaştı.

İşte Prof. Dr. Ertan Anlı'nın QHA’yla gerçekleştirdiği röportajın tamamı…

Bağışıklık sistemi nedir, nasıl çalışır?

Bağışıklık sistemi bireyin kendini korumak için vücut tarafından geliştirilen bir sistemdir. Bağışıklık sistemi;  vücudumuzun organlarının tümünde bulunan hücrelerin, dalak, karaciğer, timus, lenf bezi vb.organlar, kemik iliğini de içine alan kompleks bir mekanizmayla yürütülür. Kan oluşmaya başladıktan itibaren bağışıklık sistemi oluşmaya başlar. Bu nedenle, konuya ilişkin çalışmaların çoğunda aort olarak adlandırdığımız en büyük atardamarı ele alınır. Erken öncülleri arasında karaciğer gösterilir.

Bağışıklık sistemi için en önemli gereksinim oksijendir. Hipoksi durumu (dokularda oksijenin azalması) bütün sistemlerimiz için olduğu gibi, bağışıklık sistemimiz için de zararlıdır. Stres, uykusuzluk, aşırı yorgunluk,yanlış beslenme rejimi, susuzluk, açlık vb. faktörlerin bağışıklık sisteminizin fonksiyonunu zayıflattığı kanıtlanmıştır. Aşırıya kaçmayan düzenli egzersiz, dozunda alınan güneş ışını, D vitamini, C ve E vitamini başta olmak üzere birçok vitamin ve mineralin sistemi desteklediği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için nasıl beslenmeliyiz ?

Öncelikle dengeli ve düzenli beslenme rejimi bağışıklık sistemimiz için önemlidir. Kuşkusuz, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için yalnız başına beslenme yeterli olmayıp, yukarıda belirtilen unsurlarla birlikte ele alınmalıdır. Bu konuda mucize gıdalardan söz etmek yanlış olur. Bu tarz yaklaşımlar, halkı yanıltıcıdır. Ancak, bazı gıdaların destekleyici niteliklerinin yüksek olduğunun belirlendiği bazı önemli bilimsel çalışmalar vardır. Bunlardan bazıları şunlardır :

1-Geyfurt, limon portakal gibi C vitaminince zengin turunçgiller ve diğer meyveler,

2-Keten tohumu, balık yağı, zeytinyağı gibi Omega 3 kaynağı, antioksidanca zengin gıdalar

3-Karanfil, tarçın, zerdeçal gibi önemli antioksidan özellikleri yanında metabolizmayı hızlandıran baharatlar,

4-Bal, arı sütü, polen gibi immün sistemini güçlendiren gıdalar

5-Antioksidan fenoliklerce zengin karalahana,turp, üzüm, nar, kara erik vb. siyah kabuklu meyveler ve çay (özellikle yeşil çay)

6- Yer fıstığı, ceviz, fındık, badem gibi önemli yağ asitleri ve mineralce zengin kabuklu meyveler.

6-Kefir, yoğurt vb. probiyotik özellik gösteren Ca bakımından zengin probiyotik gıdalar

7-Karnabahar, pırasa gibi kaolin ve glutatiyonca zengi sebzeler

Aslında, burada yaklaşım mucizevi gıda beklemeden gıdalardaki farklı vitamin ve minerallerin dengeli bir biçimde alındığı doğru beslenme tarzı uygulamasıdır. Dolayısıyla, bazı kişiler tarafından basında bazen fazlasıyla abartılan yaklaşımlara itibar edilmemelidir.

Koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalıyız?

Kuşkusuz, güçlü bağışıklık sistemine sahip olmak viral hastalıklara karşı önemli bir silahtır. Ancak, Kovid-19 ve diğer viral hastalıkları şu gıda önler, bu gıdayı alırsanız korunursunuz şeklinde yaklaşımlar kesinlikle bilimsel olmayıp, halkımızı tedbirsizliğe sevk edeceği için çok yanlış ve zararlıdır. Burada doğru yaklaşım öncelikle bulaşı olmaması için her türlü önlemi almaktır. Ancak, yukarıda da belirtildiği gibi bağışıklık sistemimizi de belli ölçüye kadar desteklemek elimizdedir. Doğru ve dengeli beslenme rejimi de buna önemli katkı veren faktörlerden biridir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.