SON DAKİKA
Hava Durumu

Moriwaki Yoshinori: İstanbul Depremi, 7.9 ile Türkiye’nin en büyük felaketi olabilir

Japon deprem uzmanı Moriwaki Yoshinori, beklenen İstanbul Depremi’nin küçük bir ihtimal olsa da 7.9 ile Türkiye’nin en büyük felaketi olabileceği konusunda uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2023 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2023 20:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Moriwaki Yoshinori: İstanbul Depremi, 7.9 ile Türkiye’nin en büyük felaketi olabilir

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Japonya inşaat şirketi Hazama Ando Corporation Türkiye Genel Müdürü, deprem uzmanı Moriwaki Yoshinori, Kırım Haber Ajansının (QHA) depremle ilgili merak edilen sorularını yanıtladı. Deprem uzmanı Yoshinori, beklenen İstanbul depreminden önce etkili bir depremin Mersin, Denizli, İzmir civarı ile birlikte Kıbrıs Yardımadası'nda olabileceğini belirtti.

"DEPREM 7.9 İLE TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK FELAKETİ OLABİLİR"

Depremin şiddetinin 6.0 ile 6.5 büyüklüğünde olabileceğine işaret eden Moriwaki, İstanbul depreminin Bolu'dan itibaren İzmit, Silivri, Adalar gibi fay hatlarında olacağı konusunda uyardı. Depremin büyüklüğünün ise küçük bir ihtimal olsa da 7.9'a kadar çıkabileceğini dile getiren Yoshinori, "İstanbul Depremi 7.9 ile Türkiye’nin en büyük felaketi olabilir" dedi. Söz konusu ihtimalden dolayı herkesin hazırlıklı olması gerektiğini belirten Yoshinori, "Bu önlemleri hep birlikte alırsak hasarı yüzde 70 azaltabiliriz. Ne zaman gelecek demek yerine şimdiden hazırlık yapmalıyız" vurgusu yaptı. 

Türkiye'de büyük deprem beklenen illere yenileri eklendi: Sayı 20'ye çıktı  | Gazete Pencere

Alınacak önlemleri sıralayan Yoshinori, evdeki odaların her köşesine içinde düdük, su şisesi, çikolata bulunan deprem çantası olması, dolapların sabitlenmesi gerektiğini bir kez daha tekrarladı. Tatbikatların devamlı yapılması gerektiğini dile getiren Yoshinori önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini söyledi. 

DÜNYADA EN RİSKLİ ÜLKE JAPONYA

Öte yandan Yoshinori deprem riskinin en yüksek olduğu bölgelerden Japonya, Orta Amerika, Güney Amerika'da 8.0 ve 9.0 büyüklüğünde deprem beklediklerinin altını çizerken; söz konusu bölgelerde sağlam binaların inşa edildiğini ve gerekli önlemlerin aldığını da vurguladı. Yoshinori böylelikle Japonya'da can kaybı sayısının çok az sayıda olduğunu ifade etti. 

TÜRKİYE'DE DEPREMDE EN AZ RİSK TAŞIYAN ŞEHİRLER NERELER?

QHA'nın "Türkiye'de depremde en az riskli olan bölgeler nereler, bize deprem konusunda şiddetle ne tavsiye edersiniz?" sorusuna deprem uzmanı, "Türkiye'nin deprem haritası sizin bayrak gibi kıpkırımızı" yorumunu yaptı. Konya, Karaman, Kırıklareli, Ankara, Çankırı ve civarının en az riskli yerler olduğunu belirten Yoshinori, çocukların bu konuda eğitilmesi gerektiğine bir kez daha vurgu yaptı. 

Türkiye deprem haritası 2020: Türkiye'de deprem riski en az ve en çok olan  iller nerede, hangi bölgede? -

"JAPONYA'DAKİ EVİMİ SATTIM ARTIK TÜRKİYE'DEYİM, 3 ÇOCUK KURTARMAK BİLE BENİM İÇİN ÖNEMLİ"

Yoshinori, "Depremden önce, esnasında ve sonrasında ne yapılmalı öğretilmiyor. Japonya'daki bir depremde bir kişi öldü o da kendini camdan aşağı attı. Kimdi biliyor musunuz? Bir Türk'tü. Bu yüzden eğitim çok önemli" ifadelerini kullandı. Yoshinori bu kapsamda çocuklar için depremde yapılması gerekenlerle ilgili çıkardığı çizgi romanlı çocuk kitabının bir ay sonra piyasaya sürüleceğini söyledi. 

Son olarak artık Türkiye'de kalacağını ve burada depremle ilgili uzmanlarla çalışmak istediğini dile getiren Yoshinori, "Japonya'daki evimi sattım, artık Türkiye'deyim, insan olarak çalışmak istiyorum. Türkiye'de daha faydalı olabilirim. 3-5 çocuğu kurtarmak benim için daha önemli olur" dedi. QHA, Zoom platformu üzerinden konuştuğu deprem uzmanı Yoshinori ile bakanlıklara, kurumlara ve kuruluşlara birlikte çalışma çağrısında bulundu. 

Japon deprem uzmanı Türkiye için tehlikeli ve riskli bölgeleri açıkladı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.