SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar sanatçı Safiye Lenterkızı: Kültür Güçleri’nin amacı değişimin ta kendisi olmak

Kültür Güçleri grubu solisti, Kırım Tatar sanatçı Safiye Lenterkızı, içinde bulunduğu Kültür Güçleri grubu ile ilgili Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularını yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2024 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 17:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar sanatçı Safiye Lenterkızı: Kültür Güçleri’nin amacı değişimin ta kendisi olmak

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Kültür Güçleri grubu solisti, Kırım Tatarı sanatçı Safiye Lenterkızı 5 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde, içinde bulunduğu grubun icra ettiği konser öncesinde Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularını yanıtladı.

"SANAT ARACILIĞIYLA KIRIM'I ANLATABİLİYORUM"

Kısaca kendisinden söz eden Lenterkızı, 2014 yılında Rus işgali olmadan önce vatan Kırım’da yaşadığını, ancak işgalden sonra Ukrayna’nın Lviv kentine giderek Psikoloji alanında lisans ve yüksek eğitimi gördüğünü aktardı. Sanat icra etmekten hiçbir zaman ödün vermediğini belirten Lenterkızı, “Sanat kendimi ifade ediş biçimim. Bununla beraber ülkemiz savaş gibi karanlık bir dönemden geçerken sanat aracılığıyla insanların kalplerine dokunabiliyorum. Kırım’ı anlatabiliyorum. Çünkü aslında hayatımın anlamı ve büyük bir kısmını vatanıma olan özlemim ve sevgim kapladığı için bunu da sanatla ifade ediyorum.” dedi.

Müslüman bir Kırım Tatarı olarak Ukrayna’nın Rusya gibi kendisini kötü görmediğini, aksine hoşgörülü yaklaştığını ifade eden Lenterkızı, Ukrayna’nın milli yazarı Taras Şevçenko’nun “Özünüzden gocunmayın, yabancı olana da kıymet verin” sözlerini örnek göstererek, Ukrayna’da yaşamını bu motto ile şekillendirdiğini söyledi.

Ukrayna'nın 'Kültür Güçleri' grubu Eskişehir'de! - QHA - Kırım Haber Ajansı

"ACIMIZI ŞARKILARIMIZLA İFADE EDİYORUZ"

QHA’nın “Cephede Ukraynalı askerlere hangi enstrümanlarla ne tür parçalar çalıyorsunuz?” sorusuna yanıt veren Lenterkızı, Kültür Güçleri grubu üyelerinin da tıpkı Ukrayna gibi farklılıklar taşıdığını aktardı. Lenterkızı ayrıca Türkiye ve Ukrayna gibi hoşgörü ve saygıyı dinleyicilerine müzikle aktarmak istediklerini belirtti. Lenterkızı, “Savaş çok fazla acı demek. Ben de acıyı sanatımla yaşıyorum. Hatta acımı bile hafifletiyor diyebilirim. Şu an toplumsal olarak hissettiğimiz en yoğun duygu: öfke. Öfke, olumsuz sonuçlara yol açabileceği gibi çok ciddi bir itici kuvvete de dönüşebilir. Bizler de acı çektiğimizde şarkı yazıyor, şarkı söylüyoruz. Kendimizi ifade edip rahatlıyoruz” dedi.

"UKRAİNLER VE KIRIM TATARLARI TEK BİR UKRAYNA OLARAK BİRLEŞTİK"

Öte yandan cephe hattında konser verdiklerini anımsatan Lenterkızı, askerlerin grup üyelerine çiçek bulup getirdiklerini ve bu noktada çok etkilendiğini ifade etti. Lenterkızı buna bağlı olarak, “Aslında tam da ‘Neden bunu yapıyorum?’ sorusunun cevabını alıyorum. Onların gözlerindeki ışığı görmek istiyorum. Onlara bir şeyler katmak hayatımın kurtarıcısı oluyor.” ifadesine yer verdi.

Lenterkızı sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Ukrainler ve Kırım Tatarları tek bir Ukrayna olarak birleştik. Biz devlet için değil, devlet bizim için var diye düşünerek ‘Ukrayna biziz’ diyoruz. Değişimlere sebep olmak için çalışıyoruz. Kültür Güçleri grubunun yegâne amacı da budur: Değişimin ta kendisi olmak”

Kültür Güçleri grubundan İstanbul'da coşkulu bir konser daha! - QHA - Kırım  Haber Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.