SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar boksör Ayder Abduraimov Olimpiyat yolunda

2024 Paris Olimpiyatları’nda Ukrayna’yı temsil edecek 20 yaşındaki Kırım Tatar boksör Ayder Abduraimov, Kırım Haber Ajansına (QHA) konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2024 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2024 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar boksör Ayder Abduraimov Olimpiyat yolunda

Ukrayna Boks Millî Takımı sporcusu Kırım Tatar boksör, 20 yaşındaki Ayder Abduraimov, 24 Mayıs-2 Haziran 2024 tarihleri arasında Tayland'ın başkenti Bangkog’ta gerçekleştirilen eleme turnuvasında beş rakibini yenerek 2024 Paris Olimpiyatları’na katılma hakkını kazandı. 

Melitopol doğumlu Ayder Abduraimov, 2021 ve 2022 yıllarında Avrupa Gençler Boks Şampiyonu, 2023’da ise Ukrayna Yetişkinler Boks Şampiyonu ünvanlarını kazanmıştı. 

2024 Yaz Olimpiyatları öncesinde Kırım Haber Ajansı (QHA), Ukrayna millî sporcularının çalıştığı Konça-Zaspa Olimpiyat Hazırlık Merkezi'ni ziyaret ederek Ayder Abduraimov ve antrenörleri ile görüştü. Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları ile ilgili beklentilerini QHA’ya değerlendiren Abduraimov, altın madalya kazanmak için çok çalıştığını belirterek, “Ringe çıkarken, karşılaşmaya çıkmak ve zaferi kazanmak için çok çalıştığımı biliyorum. Bu yüzden her zaman başarıyorum. Bu sefer de başaracağım.” ifadelerini kullandı.

Boks olmadan hayatını hayal edemediğini kaydeden genç boksör, “20 yaşındayım. 8 yaşından beri boks yapıyorum. Bu artık benim hayatım. Küçüklükten beri boksla uğraşıyorum. Boks olmadan hayatımı hayal edemiyorum. Yani bu benim hayatım, işim, kariyerim, her şeyim.” şeklinde konuştu.

KÜÇÜKLÜĞÜNDEN BERİ BOKSÖR OLMAK İSTEDİ

Çocukken ebeveynlerinin kendisini dans kursuna yazdırdığını ancak o zaman bile boksör olma hayalleri kurduğunu anlatan Ayder Abduraimov, “İki hafta dans kursuna gittim ve dansın bana göre olmadığını anladım. Ebeveynlerime boks yapmak istediğimi söyledim. Onlar da, ‘Gerek yok, boksta kafaya ağır darbeler alıyorsun.’ dediler. Buna karşılık olarak ‘Her şey iyi olacak, başarılı olacağım’ dedim. İlk sene annem ve babam benim için çok endişeleniyordu, ama daha sonra kazanmaya başladığımda, bana inanmaya ve destek olmaya başladılar.” dedi.

Kırım Tatar boksörün performansını değerlendiren antrenör Sergiy Danilçenko ise, “Ayder bokstan keyif alıyor. Ancak bazen kaybettiğinde, -ki, hayatta böyle şeyler de olabilir- vazgeçmeden daha çok çalışıyor. Hedefi Olimpiyat madalyası olan bir genç, altın madalyayı kazanmak istiyor ve bunun için de çok çalışıyor. Hedefini bilen çalışkan bir genç. Bunlar sadece sözde değil. Diğer sporcularla kıyasladığımda Ayder’in antrenmanlarda yüzde yüz performans sergilediğini görüyorum.” ifadelerini kullandı.

Ayder Abdurayimov, Olimpiyat Oyunlarında Ukrayna’yı temsil eden 3. Kırım Tatarı olacak. Daha önce Kırım Tatar sporcular Rüstem Kazakov ve Lenur Temirov olimpiyatlarda Ukrayna adına mücadele etmişti.

Başarılı olup dünyaya Kırım Tatar halkını tanıtmak istediğini belirten Abduraimov, “Halkımı gururla temsil ediyorum. Herkesin Kırım Tatar halkını tanımasını istiyorum. Aslında dört yıl önce Olimpiyat Oyunları'na katılmayı düşünmeye başladım. O dönemde ulusal yarışmalara katılıyordum. O zaman anne ve babama Olimpiyat Oyunları'na gitmek ve altın madalya kazanmak istediğimi söylemiştim. Ardından gençler takımına geçtim, iki Gençler Avrupa Şampiyonası'nı kazandım. Daha sonra yetişkinler takımına geçtim. İlk başta biraz zorlandım ama çalışmaya devam ettim. 2024 Paris Olimpiyatları’na katılma hakkını kazandım ve şimdi müsabakaya hazırlanıyorum.” dedi.

"ÇOK GÜZEL SONUÇLAR ELDE EDECEKTİR"

Üç buçuk yıldır Ayder ile çalışan antrenör Vitaliy Yarovıy, onun çok zeki ve çalışkan bir sporcu olduğunu belirterek, “Bangkok'taki yarışma çok zordu. Bu nedenle yenilenmesi gerekiyor çünkü her yarışmanın bir yan etkisi vardır. Genelde zirveye çıktıktan sonra sporcular boşluğa düşüyor. Şu an en önemlisi; Ayder’in bu boşlukta kalmamasını, yine heyecanla, zevk alarak boks yapmasını sağlamak. Havaya girdiği zaman çok güzel sonuçlar elde edecektir.” diye konuştu.

"KENDİNDEN BÜYÜK VE DENEYİMLİ RAKİPLERİNİ YENDİ"

Olimpiyat Oyunları'na hazırlanırken Ayder antrenörlerle birlikte rakiplerinin tekniklerini ve davranışlarını inceliyor. Ukrayna Boks Millî Takımı'nın Başantrenörü Dmıtro Sosnovskıy, Ayder’in çok yetenekli bir sporcu olduğunu düşünüyor. Ayder gibi sporcuların Ukrayna’yı layık bir şekilde temsil ettiğini ve gelecekte çok iyi antrenörler olacaklarını kaydeden Sosnovskıy, “Bana göre Ayder çok yetenekli bir genç. Olağanüstü bir boksör olması için her şeye sahip. Her şey motivasyonuna ve çalışmalarına bağlı. Katıldığı ilk uluslararası müsabakada kendini çok iyi gösterdi. Kendinden büyük ve deneyimli rakiplerini yendi. Ve bu sporculardan daha üstün performans sergilediğini söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

"ZAFER KAZANMAK İÇİN ÇOK ÇALIŞTIĞIMI BİLİYORUM"

Hedefinin Paris’teki Olimpiyatlarda altın madalya kazanmak olduğunu belirten sporcu, “Bana göre şu anki şartlar altında Ukraynalı sporcular uluslararası şampiyonalarda madalyalar kazanarak ülkemizi yüceltmeli ve dünyaya Ukraynalı sporcuların yeteneklerini göstermeli. Ringe çıkmadan önce her zaman en iyi olduğumu, başarabileceğimi düşünüyorum. Ayrıca ringe çıkarken, karşılaşmaya çıkmak ve zaferi kazanmak için çok çalıştığımı biliyorum. Bu yüzden başarıyorum. Bu sefer de başaracağım.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Boks Millî Takımı Paris Olimpiyatları’na katılmak üzere 22 Temmuz’da yola çıkıyor. Antrenörler sporcuların olimpiyat madalyası kazanma şanslarının yüksek olduğunu düşünüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.