SON DAKİKA
Hava Durumu

Gönüllü Türk subayı, Hatay'da depremzedelerin yardımına koştu

Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş depremleri gecesi Hatay'ın imdadına koşan gönüllü Türk Subayı, yaşadıklarını Kırım Haber Ajansına anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2023 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2023 21:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Gönüllü Türk subayı, Hatay'da depremzedelerin yardımına koştu

Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 saat 04.17'de merkez üssü Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Türkiye İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre uluslararası 4. seviye alarm verildi. Deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Hatay, Osmaniye, Kilis ve Adana'da şiddetli bir şekilde hissedildi. Ayrıca Suriye'de de hissedilen depremin ardından binlerce kez artçı sarsıntı meydana geldi.

Aynı gün öğleden sonra Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti. 70'ten fazla ülke, arama kurtarma ekibi, teçhizat ve insani yardım gönderdi. Türkiye 7 gün milli yas ilan etti.  Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin artçı sarsıntıları ve  depremleri gerçekleşmeye devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ederken, can kaybı sayısı 36 bini aşmış durumda.

Depremin ardından tüm Türkiye tek yürek tek bilek oldu. Depremzedelere yardıma koşan vatandaşlar, afet bölgelerine akın etti. Depremin yıkıcı olduğu Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde büyük hasarlar oluştu. Bu kapsamda depremin yaşandığı günün sabahı bölgeye doğru yola çıkan gönüllü Türk subayının örnek teşkil eden çabaları depremzedeler için moral oldu. AFAD, Türk Kızılayı, ANDA, Eti Maden, TTK işçileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte kol kola çalışan gönüllü Türk subayı Akın Şen, Hatay’ın Kırıkhan ilçesindeki en büyük enkazın başına geçerek kolları sıvadı.

Depremlerin etkili olduğu Kırıkhan ilçesindeki Mimar Sinan Mahallesi, İsmail Turan Bulvarı ve Yeni Devlet Hastanesi çevresine ulaşan gönüllü Türk subayı, ilk etapta yıkılan bina çevrelerinde depremzedeler için çadır kurmaya başladı.

Bölgeye ulaşır ulaşmaz koordinasyona başlayan gönüllü Türk subayı, Kırım Haber Ajansına yaptığı açıklamada “Geceye doğru Kırıkhan’a ulaştığımda aileler enkazların başında bekliyorlardı. Varır varmaz koordine ettiğim gönüllülerden oluşan ekip ile çadır kurmaya başladık. Daha sonra enkaz çalışmalarına başladık” dedi. Subay, Kırıkhan Belediyesi çalışanı Fatih Koca’nın kendilerine ceset torbası, itfaiye aracı ve enkaz için ekipman yardımı yaptığını aktardı.

Kızılay gönüllüleri ile hızlı bir şekilde çadır kurmayı başaran gönüllü Türk subayı, çadırın hemen yanında depremzedeler için aş evi kurdu. Kısa süre içinde bölgedeki depremzedelerin bir kısmını bir araya getirerek ihtiyaçlarını karşılayan gönüllü Türk subayı, çalışmalara katılan polis ve askerlerin görevli olarak değil gönüllü olarak çalışmalara katıldıklarını vurguladı.

Bölgeye olan hakimiyeti ve ilçede tanıyan kişilerinin olması hasebiyle depremzedelere ulaşmanın kolay olduğunu belirten gönüllü Türk subayı, mahalle mahalle dolaşıp afetzedelere battaniye, tıbbi destek ve gıda desteği sağladı. Subay, enkaz çalışmalarında akrabalarının cesedine ulaştığını ifade ederek, “İkinci gün kendi akrabalarımdan 4 kişinin cesetlerine ulaştım. Ancak milletim için çalışmak benim en birincil vazifemdi. O sebeple akrabalarımın cesedini aileme teslim ettim, enkaz çalışmalarına devam ettim” ifadelerini kullandı.

Kırıkhan’daki çalışmalarında en büyük enkazın Özpınar Kooperatife ait olduğunu aktaran subay, 5 bloktan oluşan bu sitedeki binaların 8 kattan oluştuğunu ve hepsinin yıkıldığını aktardı. Son günlerde ise oluşturduğu ekip ile depremzedelre yardım etmeye devam ettiğini belirten gönüllü Türk subayı, "Tek gayeniz milletimizin yaralarını bir an önce sarmak. Bir Türk subayı olarak diyorum ki; bu aziz vatan için askerlerimizle, polislerimizle ve bütün varlığımızla milletimizin hizmetinde bu kara günleri hep birlikte atlatacağız" ifadelerini kullandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.