SON DAKİKA
Hava Durumu

Deprem bilimci Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Hala şansımız var

Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kırım Haber Ajansına 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş depremlerini değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2023 18:21
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2023 22:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Deprem bilimci Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Hala şansımız var

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olmak üzere 6 Şubat 2023 tarihinde 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kahramanmaraş'ın çevre illerinde etkisini şiddetli bir şekilde gösteren depremde adeta can pazarı yaşandı. Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Kilis, Osmaniye, Malatya gibi illerde çok sayıda vatandaş göçük altında kaldı. Ardından saat 13.54'te Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Türkiye'yi derinden sarsan depremlerin artçı sarsıntıları 6 şiddetinden daha fazla oldu. 

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir Kahramamanmaraş merkezli depremlerin ardından bugün gün içinde Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Sözbilir enkaz altında akrabalarının kaldığını belirterek QHA'nın sorularına ayrıntılı yanıt verdi. Ayrıca evini kaybettiğini dile getiren Sözbilir, ailesinin enkaz altından çıkarıldığını belirtti.

Şu anda neredesiniz, bulunduğunuz bölgedeki son durum nedir?  

Kırıkhan-Hassa hattı boyunca uzanan Karasu-Amanos fayında gözlem yapıyoruz. Gözlemlerimize göre bu fayın, büyük depremde kırılan fay parçalarından biri olduğu anlaşılıyor. 

Depremin bu kadar etkili olması, son yüzyılın en büyük depremi olarak kaydedilmesi neye dayanıyor?

Çok sayıda fay segmentinin birleşerek deprem üretmesine, hatalı yer seçimine ve binaların hem projelendirme hem de yapımı sırasında kalitesiz malzeme kullanılmasına dayanıyor.  

"HALA ŞANSIMIZ VAR"

Depremin 80. saati geçti bile. Hala enkaz altında olan vatandaşların sağ çıkma durumu nedir?  

Enkaz altında ortalama kalma süresi 72 saat. Ama bu durum kişinin sağlık durumuna, bulunduğu ortama, enkaz altında bulunduğu yerdeki su, gıda, hava durumuna göre değişir. Bu nedenle hala şansımız var.

Depremden en az zararla nasıl kurtulunabilir?

Doğru yer seçimi, yakın zamanda deprem üretme potansiyeli olan diri fay hattı üzerinde yapı yasağı getirme-fay yasasını çıkartma, bina deprem yönetmeliğine göre inşaa etme, jeolojik etüt, zemin etüdü, statik proje ve inşaat sırasında tarafsız denetim mekanizması kurma, bina yapımı öncesinde zeminin deprem sırasındaki davranışını analiz etme.

"ARTÇILAR 6.7'Yİ BULABİLİR"

Bundan sonraki süreçte bizi nasıl bir deprem bekliyor? Daha büyüğü olacak mı, hangi bölgelerde uyarı veriyorsunuz?

Bu deprem son yüzyılın en büyük depremi, bu yüzden artçıları bile 6.7 yi bulabilir... Başka komşu fayları tetikleme durumu zayıf olsa da, olasılık dahilindedir.

"ELEKTRİKSİZ ISITICIYA İHTİYAÇ VAR"

Bulunduğunuz yerden izleyicilere/okuyuculara yardım çağrısı yapar mısınız? Orada ne tür ihtiyaçlara yönelik talep var?  

Deprem bölgesinde elektrik kısıtlı olduğundan elektrikle çalışmayan ısıtıcılar lazım. Cep telefonları için powerbank, iletişim sorununu çözmek için servis sağlayıcılardan mobil baz istasyonları, gıda, giysi acil hava veya deniz yoluyla gelse daha uygun olur.

Kırım Haber Ajansı (QHA) olarak Prof. Dr. Hasan Sözbilir'e, ailesine, akrabalarına ve tüm depremzedelere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.