SON DAKİKA
Hava Durumu

Büyükelçi Bodnar, Nariman Celal'in özgürlüğüne kavuşma sürecini QHA'ya açıkladı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Rus esaretinden kurtulan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal'in serbest bırakılmasıyla alakalı QHA'ya açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2024 00:20
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2024 00:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Büyükelçi Bodnar, Nariman Celal'in özgürlüğüne kavuşma sürecini QHA'ya açıkladı

Mustafa KOÇYEGİT
QHA Ankara

Rus işgali altındaki Kırım’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Rusya ile yapılan son esir takasında Ukrayna'ya geldi.

28 Haziran 2024 tarihinde, yaklaşık 3 yıldır süren Rus esareti son bulan Nariman Celal'i, Kıyiv'de Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, KTMM Başkanı Refat Çubarov, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Müftüsü Ayder Rüstemov karşıladı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonulan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal'in hürriyetine kavuşma süreci ile ilgili olarak Kırım Haber Ajansına (QHA) açıklamalarda bulundu.

"NARİMAN CELAL'İN SERBEST BIRAKILMASI ÇOK BÜYÜK BİR PROJEYDİ"

Nariman Celal'in 2021 yılından bu yana Rus hapishanesinde bulunduğunu anımsatan Vasıl Bodnar, "Çok önemli bir olay yaşandı bizim için." dedi.

Ukrayna devletinin farklı şekillerde Rus hapishanelerine düşen ve hukuk dışı bir şekilde tutulan tüm vatandaşlarının hakkını aradığını ve bunların serbest bırakılması için sürekli olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Büyükelçi, "Bildiğiniz üzere, Nariman Celal'in serbest bırakılması çok büyük bir projeydi. Uzun çabalar ve uğraşlar sonucu mümkün oldu." ifadelerini kullandı.

Nariman Celal'in Rus esaretinden kurtarılması bağlamında gerçekleştirilen çalışmaları Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak'ın yürüttüğünü kaydeden Bodnar, "Ukrayna devletinin farklı servis ve kurumları dahil edilerek ve Vatikan'dan destek alınarak gerçekleşti." açıklamasında bulundu.

"Halkımızın geleceği için verdikleri mücadele için hepsine teşekkür ediyoruz." diyen Büyükelçi Bodnar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Ukrayna devleti olarak Rus esaretindeki her vatandaşımızı kurtarmak için her şeyi yapacağız. Rusya tarafından yasa dışı ve hukuka aykırı bir şekilde Rus hapishanelerinde esarette tutulan ve insanlık dışı muameleye maruz kalan bütün vatandaşlarımızın bir an önce kurtulacağı günlerin geleceğine inancımız tam.

Vasıl Bodnar, ayrıca siyasi mahkûmlar konusunda Türkiye'nin verdiği desteğe vurgu yaparak, "Aynı zamanda daha öncesinde de olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin özellikle siyasi mahkûmların ve esirlerin değiştirmesi konusunda yanımızda olmaya devam edeceğini umuyor, bu konudaki tüm çabaları için teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.