SON DAKİKA
Hava Durumu

Bodnar: En son siyasi mahkum serbest bırakılana kadar çabalarımızı sürdüreceğiz

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Vodnar, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal ile görüşmesinin ardından Kırım Haber Ajansına (QHA) açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 18:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bodnar: En son siyasi mahkum serbest bırakılana kadar çabalarımızı sürdüreceğiz

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Vodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ile 9 Ekim 2024’te görüştü. Bodnar, Kırım Tatar siyasi tutsakların Rus esaretinden kurtarılması ve Zafer Planı’na ilişkin Kırım Haber Ajansına (QHA) açıklama yaptı.

Büyükelçi Bodnar, KTMM Başkan Yardımısı Celal  ile görüşmesine ilişkin “Bugün Nariman Celal’in bizimle olması çok büyük bir mutluluktur. Bu gerçekten hem Ukrayna hem de Türkiye arasındaki iş birliği sonucunda gerçekleştirilebilen büyük bir başarıdır.”  diyerek duygularını ifade etti.

UKRAYNA, KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARIN SERBEST BIRAKILMASI İÇİN CİDDİ ADIMLAR ATIYOR

Şu an Kırım’da siyasi mahkum olarak 220’den fazla kişinin olduğunu ve onların yarısından fazlasının Kırım Tatarı olduğunu belirten Bodnar, “Kırım Tatarları bildiğiniz gibi Ukrayna vatandaşı olması dolayısıyla Ukrayna devleti onların serbest bırakılması için kendi partnerleriyle beraber çok ciddi adımlar atmaktadır. Mart ayında Cumhurbaşkanı Zelenskıy Türkiye’de bulundu ve Erdoğan’a siyasi mahkûmların listesini vermişti. Bu konuyu Erdoğan, Ukrayna’ya saldıran Rusya Devlet Başkanı Putin ile bilhassa görüştü. Umuyoruz ki, Rusya ve Türkiye arasında olacak ikili görüşmelerde bu konu yine gündeme alınacak. Ombudsmanlık Ofisinin de buna büyük bir katkısı oldu.” dedi.

Bodnar Nariman Celal’in Kırım Tatar siyasi tutsaklar konusuyla yakından ilgilendiğini kaydederek dün Celal ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı arasında Kırım Tatar siyasi tutsakların nasıl kurtulacağına dair birebir görüşmeler olduğunu anımsattı.

KAMU BAŞDENETÇİSİ MALKOÇ RUSYA’DA

Ayrıca Bodnar, “Bir diğer taraftan da Kırım Derneğinin temsilcileri şu an Ukrayna’da bulunuyor. Onlar orada Ukrayna hükûmeti ve devlet temsilcileriyle görüşmelerde bulunuyorlar ve siyasi mahkûmların tez zamanda nasıl serbest bırakılabilecekleri konusunu istişare ediyorlar. Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç şu anda Rusya’yı ziyaret etmiş bulunmakta. Orada da bildiğimiz kadarıyla Kırım’da bulunan siyasi mahkûmların konusunu da gündeme alıyor.” ifadelerini kullandı.  

"TÜRKİYE’NİN BU KONUDA BİZE GÖSTERDİĞİ DESTEK ÇOK ÖNEMLİ"

Bodnar sözlerine şu şekilde devam etti:

En son siyasi mahkûm serbest bırakılana kadar çabalarımızı sürdüreceğiz. Tabii ki, Türkiye’nin bu konuda bize gösterdiği destek çok önemli. Ayrıca uluslararası platformlara da çok büyük umut bağlıyoruz. Nariman Celal’in özellikle buraya gelip başka uluslararası platformlarda kendi sesini duyurunca bu konunun daha hızlı bir şekilde çözülmesini umuyoruz.

"TEK GARANTİMİZ NATO ÜYELİĞİ"

QHA’nın Bodnar’a yönelttiği “Ukrayna’nın Zafer Planı’na ABD ve diğer Batılı ülkelerin yaklaşımı nasıl? Plan, Ukrayna’nın istediği şekilde işleyecek mi?” sorusuna ise “Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın  ABD’de sunduğu Zafer Planı bizim için çok önemli. Bu Zafer Planı’nı kamuya açık şekilde sunmuyoruz. Odak noktalarımızdan biri partnerlerimizi bize destek vermeye çağırmak. Ayrıca uzun menzilli füzelere ihtiyacımız var ve bunun içinde partnerlerimize çağrıda bulunuyoruz. Çözüm olarak gördüğümüz tek garantimiz ise NATO üyeliğidir. Ukrayna’nın NATO üyesi olması lazım.” şeklinde yanıt verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.