SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Atakule'de Ukrayna Bağımsızlık Günü kutlandı

Türkiye'nin başkenti Ankara'da Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ve Ukrayna Ankara Derneğinin düzenlediği etkinlik ile "Ukrayna Bağımsızlık Günü" kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2024 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2024 21:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Atakule'de Ukrayna Bağımsızlık Günü kutlandı

İrem Kaya / QHA Ankara

Rusya topyekûn saldırı ve işgal girişimini sürdürürken, Ukraynalı güçlü direnişine devam ediyor. Ukrayna, 1991 yılında SSCB'den ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti. Bugün, onları korumak için mücadele veren Ukrayna, savaşın gölgesinde Bağımsızlık Günü'nü kutluyor.

ANKARA ' DAKİ UKRAYNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜ ETKİNLİĞİNE YOĞUN KATILIM

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ve Ankara Ukrayna Derneği tarafından 24 Ağustos 2024 tarihinde Ankara Atakule'de,  "Ukrayna Bağımsızlık Günü" özetle özet bir etkinlik düzenlendi. Resim sergisi, dans gösterileri ve müzik dinletisinin olduğu programa, Ukraynalıların yanı sıra Türk vatandaşı da yoğun ilgi gösterdi.

Ukraynalı şarkıcılar ve dans toplulukları etkinliğinde Ukrayna kültürünü tanıtan birçok gösteri düzenlendi.

Programı; Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev, Ankara Ukrayna Derneği Başkanı İrina Ambarkütükoğlu ve pek çok kişi katıldı. Yoğun bir şekilde katıldığı programda, hayatını kaybeden Ukraynalı siviller için 1 kişinin gözetiminde tutulmuştu. 

Programın başlangıcında, Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev konuşma yaptı. Çernışev, bu tarz etkinliklerin önemine dikkat çekerken, "Bugün bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyoruz. Bu kutlama programının organizasyonunda önemli çaba harcayan Ukrayna Derneği Başkanına teşekkür ediyorum. Aynı zamanda hem Ankara'da hem de Türkiye genelinde yaşayan Ukrayna diasporasına teşekkür ediyorum." dedi. Çernışev, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Antalya Konsolosluğunun Ukraynalıların evi gibi olduğunu ifade etti. Oleksiy Çernışev ayroca, Türkiye'ye bu süreçte yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür etti.

Ankara Ukrayna Derneği Başkanı İrına Ambarkütükoğlu yaptığı konuşmada, "Kıymetli Ukraynalılar, Bugün bizimle birlikte en önemli gün olan bağımsızlık günü kutlamasında bulunduğunuz için teşekkür ediyoruz. Büyükelçiliğimize teşekkür ediyoruz. Her adımımızda her etkinliğimizde yanımızda oluyorlar. Ülkemizin verdiği mücadele sadece Ukraynanın değil, hak ve adaletin yanında olan herkesin mücadelesi oldu." ifadelerini kullandı.

Programa, Kırım Tatar Dans ve Müzik Topluluğu Cıyın Ansambli ve Ukraynalı dans topluluğu Ukrayna Çiçekleri çeşitli danslarla etkinliğe renk kattı. Dans gösterilerine, Nika Antoşına, Oleksandra Ostapenko, Yana Oryut seslendirdikleri şarkılarla eşlik etti.

ATAKULE, UKRAYNA BAYRAĞI RENKLERİNE BÜRÜNECEK

Ukrayna Bağımsızlık Günü münasebetiyle Ankara'nın sembol mekanı Atakule, bu gece saat 20.00'de Ukrayna bayrağı renklerine bürünecek.

UKRAYNA BUGÜN 33. BAĞIMSIZLIK GÜNÜ'NÜ KUTLUYOR

Ukrayna, 1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Egemenliğini korumak için, terörist devlet Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı geniş çaplı işgal saldırısına karşı 547 gündür mücadele veren Ukrayna bugün 33. Bağımsızlık Günü'nü kutluyor.

Bugün daha anlamlı hale gelen Bağımsızlık Günü'nde olası Rus saldırısı yüzünden toplu kutlamalar yasaklanmış olsa da pek çok Ukraynalı, gururlu gününü yaşıyor.

Birçok Ukraynalı bağımsızlık savaşçısı, insan hakları savunucusu ve muhalifi onlarca yıl totaliter Komünist rejimine karşı mücadele ederek sonunda SSCB’nin dağılmasına katkıda bulundu.

Ukrayna, Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ından fazlası Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi.

Ukrayna 1991'de, uluslararası kabul görmüş bir ortamda özgür, demokratik ve egemen bir devlet inşa etmek için bağımsızlığını ilan etti.

O zamandan beri, Ukrayna'da otoriterliği yeniden kurma girişimleri, birçok kez güçlü Ukraynalı direnişiyle karşı karşıya geldi. Kasım 2004'ten Ocak 2005'e kadar devam eden Turuncu Devrim ve Kasım 2013-Şubat 2014 arasında oynanan Onur Devrimi, özgürlüğün Ukrayna'nın merkezi seçim ve renkleri gösterildi.

SSCB'nin varlığının jeopolitik bir felaket olarak gören Rus hükumeti, bağımsız ve güçlü bir Ukrayna'nın varlığına tahammül edilebilir. Bu nedenle, Onur Devrimi'nin Kremlin yönetimini netleştirmesi, hibrit olarak Ukrayna'ya karşı bir savaş başlatması ve Rus propagandası, bunca yıl Euromaidan olaylarını ve onları karalamaya çalıştı.

Rusya 2014'te Kırım'ı işgal etti ve Ukrayna'nın dağıttığı Donbas bölgesindeki hükumet binalarını ele geçirmek için kırılmaları hareketi kışkırttı. Sonraki 8 yıl boyunca Kremlin, yasa dışı ilhak ettiği Kırım'a ve tek aralıklarla ilan eden ayrılıkçı Lugansk ve Donetsk bölgelerine Rus güçlerini konuşmayı sürdürerek daha büyük saldırı için temel hazırlandı.

İşgalci Putin, 24 Şubat 2022'te sabahın erken saatlerinde televizyondan "Ukrayna'da özel askeri operasyon" başlattıklarını duyurdu. Böylece Rusya'nın Ukrayna'ya karşı topyekun işgal girişimi başladı.

Öte yandan yüzyıllardır Rus emperyalizmine karşı direnen Ukrayna halkına, işgal saldırılarıyla her türlü katliam, tahribatlara karşı topraklarını savunma azminden bir adım geri atılmadı.

Ukrayna halkı, ordusuyla bütün aralıklarla istikrarlılığını ortaya koydu ve dünya çapında taraftar topladı. Rus saldırıları altında Ukrayna, bir paketler boyunca geniş çaplı işgal girişimine karşı güçlü direnişe devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.