SON DAKİKA
Hava Durumu

Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov 3 yıldır Rus esaretinde

Rus işgali altındaki Kırım’da, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak için kurguladığı sözde “sabotaj” davası çerçevesinde 15 ve 13 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatar siyasi tutsaklar Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov tam 3 yıl önce Rus işgal güçleri tarafından alıkonuldu.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2024 20:54
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2024 21:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov 3 yıldır Rus esaretinde

Rus işgali altındaki Kırım’da, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak için kurguladığı sözde “sabotaj” davası çerçevesinde Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ile birlikte alıkonulan Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov 3 yıldır Rus esaretinde tutuluyor.

2021 yılında 3 Eylül’ü 4 Eylül’e bağlayan gece Rus isgal güçleri, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov, Aziz Ahtemov, Eldar Odamanov, Şevket Useinov’un evlerine baskın düzenlemişti. Evlerinde yapılan aramalardan sonra Asan Ahtemov ile Aziz Ahtemov bilinmeyen bir yere götürülmüştü.

Kırım Tatarlarının götürüldüğü yer hakkında bir buçuk gün boyunca herhangi bir açıklama yapılmadı. Sözde soruşturma görevlisi Vitaliy Vlasov, bir buçuk gün sonra avukat İslam Velilayev’e yaptığı açıklamada alıkonulan 5 Kırım Tatarının FSB binasında tutulduğunu bildirdi.

ALIKONULAN KIRIM TATARLARINA İŞKENCE!

Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında açılan idari davalar çerçevesinde 14 ile 15 gün tutuklama cezası kararı alındı.

Öte yandan işgalciler günler boyunca Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un bağımsız avukatlara görüşmesine izin vermedi. Daha sonra büyük çabalar sonucu müvekkilleri ile görüşen avukat Ayder Azamatov, işgalci Rus güçlerinin Kırım Tatarlarına ağır fiziksel ve psikolojik işkence uyguladıklarını anlattı.

İŞGALCİ RUSYA’DAN SÖZDE SABOTAJ İDDİASIYLA KIRIM TATARLARINA BASKI

Rus istihbaratından, 7 Eylül 2021 tarihinde yapılan açıklamada, Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde sözde “sabotaj eyleminin” düzenlendiği iddia edilirken “sabotajın” güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve KTMM tarafından organize edildiğini ileri sürdü. FSB, yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 “şüphelinin” tutuklandığını bildirirken; Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verildi.

3 KIRIM TATARINA HAPİS CEZASI

Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, 21 Eylül 2022 tarihinde KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal hakkında 17 yıl hapis cezası, Asan Ahtemov hakkında 15 yıl hapis cezası, Aziz Ahtemov hakkında ise 13 yıl hapis cezası kararının aldığını açıkladı.

Memorial İnsan Hakları Merkezi Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov'u siyasi tutsak olarak tanıdı.

NARİMAN CELAL ESİR TAKASIYLA SERBEST BIRAKILDI

Yaklaşık 3 yıl Rus esaretinde bulunan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, 28 Haziran 2024 tarihinde Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen esir takası ile hürriyetine kavuştu. Öte yandan Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hala Rus esaretinde kalmaya devam ediyor.

Asan Ametov, Avdet gazetesinde gazeteci ve editör olarak çalışıyordu. Kırım Tatar milli hareketi aktivistiydi. Aziz Ahtemov Akmescit’te (Simferopol) bir araba tamircisi dükkanı açıp orada çalışıyordu.

Asan Ahtemov'a göre işgalciler onu Kırım Tatar milli hareketine aktif olarak katıldığı ve Nariman Celal ile olan dostluğu nedeniyle alıkoydu. Kırım Tatarların sosyal ve kültür etkinliklerine aktif olarak katılan Aziz Ahtemov ise Nariman Celal'in komşusuydu.

“İŞGALCİLER AZİZ VE ASAN’I TESADÜF OLARAK SEÇMEDİ”

Esaretten kurtarıldıktan sonra Kırım Haber Ajansına verdiği röportajda Nariman Celal, Asan ve Aziz’in alıkonulmasını şu şekilde yorumları:

“Asan kendi kendine yetebilen bir aktivisttir... Halkını ve ülkesini seven gerçek bir vatanseverdir. Kendisiyle aynı görüşlere sahibiz. "Nefes" girişimi çerçevesinde birlikte bazı kamu projeleri üzerinde çalışmıştık. Benim çalıştığım Avdet gazetesinde o da çalıştı. Tesadüf şu ki, o ve ben herhangi bir siyasi eylem organize etmedik ama o bir aktivist. Aziz'le ise yakın ilişkim yoktu. Birbirimizi tanıyoruz, ailesini iyi tanıyorum. Biz komşuyuz, aynı köydeniz. Aziz vatansever bir adamdır, Kırım Tatar Bayrak Günü’nde düzenlediğimiz araç konvoyuna katılmıştı, bizimle birlikte Çatır Dağ’a çıkmıştı. Yani bu açıdan bakıldığında işgalcilerin seçimi kesinlikle tesadüf değildi.”

Takas sırasında Asan ve Aziz ile birlikte Ukrayna’ya iade edilmesini umut ettiğini aktaran Celal, “Cezaevinden çıkarıldığımda onlarında yanımda olması için dua ediyordum. Krasnoyarsk’taki tutukevinden uçağa bindirildiğimde tek başıma olduğumu anladım. Aziz benimle aynı cezaevinde alıkonuluyordu. Onu da iade için hazırlasaydılar birlikte yola çıkardık. Yine de belki farklı sefere bindirilir diye umuyorum. Yolun bir kısmında umudum hala vardı. Kırım Tatar siyasi tutsaklarından en azından birinin daha benimle geleceğini umuyordum…”dedi.

2 KIRIM TATARI EVLERİNDEN BİNLECE KİLOMETRE UZAKLIĞINDA ALIKONULUYOR

2 çocuk babası Asan Ahtemov, Rusya’nın Vladimir bölgesindeki Vladimir Merkez Cezaevinde alıkonuluyor. Bir çocuk babası Aziz Asanov ise Rusya’nın Krasnodarsk bölgesinde bulunan Yeniseysk kentindeki cezaevinde alıkonuluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.