SON DAKİKA
Hava Durumu

9 Rusya milletvekilinin KEİPA görev yetkisi onaylanmadı: Ukrayna Milletvekili Çiygöz, Ankara’daki zirvede yaşananları anlattı

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 61. Genel Kurulunda, Rusya heyetinin 9 üyesinin yetkileri onaylanmadı. Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz, KEİPA Genel Kurulunun açılışında yaşananları Kırım Haber Ajansına anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2023 23:26
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2023 00:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
9 Rusya milletvekilinin KEİPA görev yetkisi onaylanmadı: Ukrayna Milletvekili Çiygöz, Ankara’daki zirvede yaşananları anlattı

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 30. Yıl Dönümü Parlamento Başkanları Zirvesi ve 61. Genel Kurulunun açılışı 4 Mayıs 2023 tarihinde Türkiye’nin ev sahipliğinde Ankara’da yapıldı. Toplantıda, Rusya Federasyonu heyetinin 9 üyesinin yetkilerinin onaylanması için bir oylama yapıldı. Oylama sırasında örgüt üyelerinin çoğu, Rus heyeti üyelerinin yetkilerinin onaylanmasına karşı çıktı.

UKRAYNA HEYETİ, RUSYA HEYETİNİ PROTESTO ETTİ

KEİPA 61. Genel Kurulu açılış toplantısında Ukrayna heyeti, Rusya Heyeti Başkan Vekili Olga Timofeeva'nın konuşması sırasında arkasına geçerek bayraklı protesto eyleminde bulundu ve Rusya aleyhinde slogan attı. Bu gelişmenin ardından Rusya ve Ukrayna heyeti arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Ukrayna Delegasyonu Başkanı Anna Purtova, Rus delegasyon Timofeeva'nın konuşması bitene kadar eylemine devam etti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ukrayna heyetinin bayraklı protestosuna müdahale etti ve toplantıya ara verdi. Ukraynalı heyet, salondan dışarı çıkarıldı.

9 RUS TEMSİLCİSİNİN YETKİSİ ONAYLANMADI

Yanı sıra toplantıda, Rusya heyetinin 9 üyesinin yetkilerini onaylamak için bir oylama yapıldı. Oylama sırasında örgüt üyelerinin çoğu, Rus heyeti üyelerinin yetkilerinin onaylanmasına karşı çıktı. Böylece Rusya, sadece KEİPA’da yetkileri birkaç yıl önce onaylanan 3 kişi tarafından temsil edilecek.

AHTEM ÇİYGÖZ: RUS HEYETİ ÜYELERİNİN YETKİLERİNİN ONAYLANMASINA İZİN VERMEDİK

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesinde Ukrayna’yı temsil eden milletvekiller, arasında yer alan Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Kırım Haber Ajansına KEİPA Genel Kurulunun açılışında yaşananları anlattı.

Rusya’nın uluslararası norm ve hukuku ihlal ettiğine dikkat çeken Ahtem Çiygöz, “Bugün, Rus heyeti üyeleri, hem Türkiye’yi hem de Karadeniz bölgesindeki tüm devletleri aşağılamaya çalıştılar. Ruslar, Karadeniz’i 'Rus denizi' olarak görüyorlar. Bana göre Türkiye dahil bu, bölgedeki tüm devletlere bir meydan okumadır. Bugün bizim amacımız Kırım’ı işgalcilerden arındırmak ve aynı zamanda Karadeniz’i de işgalcilerden kurtarmaktır.” dedi.

Ukrayna heyetinin söz konusu protestoyu düzenleyerek kendi görevini yerine getirdiğinin altını çizen Milletvekili Çiygöz, “Rus heyeti üyelerinin yetkileri onaylanmadı, buna izin vermedik. Oy alamadılar. Ortaklarımız bize destek verdiler. Azerbaycan, Gürcistan, Bulgaristan ve diğer devletler, bize destek vererek Rusya’ya karşı koydular.” açıklamasında bulundu.

KTMM’DEN KEİPA’YA ÇAĞRI

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanlık Divanı, bu sabah yayımladığı açıklamada, Rus heyetine dahil edilen ve yetkilerinin onaylanması önerilen kişilerin uluslararası suçlar işlemeye devam ettiğine dikkat çekti. Açıklamada, “Rusya Federasyonu'nun Kırım'ı işgal ettiği Şubat 2014'ten bu yana, Rusya Federasyonu resmi heyetinde yer alan tüm kişiler, Ukrayna topraklarında ve Ukrayna vatandaşlarına karşı işlenen suçlara bizzat katılmıştır” denildi.

Açıklamada, Rus heyeti üyesi Mihail Şeremet’in Rusya’nın Kırım’ı işgali sırasında halkı terörize etmek için oluşturulan ve silahlı haydutlardan oluşan “Kırım Öz Savunması” yasa dışı örgütünün  komutanı görevini yaptığı hatırlatılarak Şeremet’in Kırım Tatar aktivisti Reşat Ametov’un cinayetini organize etmekle de suçlandığına dikkat çekildi.

KTMM Başkanlık Divanı, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesine, Rus heyeti üyelerinin yetkilerini onaylamama ve Rus heyetinin toplantıya katılımını engelleme çağrısında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.