SON DAKİKA
Hava Durumu

Refat Çubarov: Tüm planımız, Kırım'ı bir an önce Rus işgalinden kurtarmaktır

QHA Özel Ramazan Sohbetlerinde QHA Türkçe Editörü Mehmet Berk Yaltırık, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov'u ağırladı. Programda, Kırım Tatar Milli Meclisinin gündemi ve faaliyetleri konuşuldu. Yayının bir diğer önemli konusu ise; 18 Mayıs Matem Günü'ne kadar kabul edilmesi beklenen "Yerli Haklar Kanunu ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Kırım Tatar Kurultayı olarak tanınması konuları oldu.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2021 23:37
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2021 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Refat Çubarov: Tüm planımız, Kırım'ı bir an önce Rus işgalinden kurtarmaktır

Kırım Haber Ajansı Ramazan Sohbetleri canlı yayınında, QHA Türkçe Sayfa Editörü Mehmet Berk Yaltırık, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov'u ağırladı. Programda, Kırım Tatar Milli Meclisinin gündemi ve faaliyetleri konuşuldu. Yayının bir diğer önemli konusu ise; 18 Mayıs Matem Günü'ne kadar kabul edilmesi beklenen "Yerli Haklar Kanunu ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Kırım Tatar Kurultayı" olarak tanınması konuları oldu.

Kırım Haber Ajansının hazırlayıp sunduğu Kırım, Türkiye, Ukrayna ve Türk dünyasından konukları ile QHA Özel-Ramazan Sohbetlerinin son programı, 12 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleşti. Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe Sayfa Editörü Mehmet Berk Yaltırık’ın canlı yayın konuğu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov oldu. Çubarov, öncelikle Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) gündeminde nelerin yer aldığını ve hangi faaliyetlerde bulunulduğunu aktardı. Şubat-Mart 2014 tarihinden bu yana yaptıkları her şeyin tek bir hedefe yönelik olduğunu ve bu hedefin de "Kırım'ın işgalden arındırılması" olduğuna vurgu yapan Çubarov, şunları aktardı:

ÇUBAROV: TÜM PLANIMIZ, KIRIM'I RUS İŞGALCİLERİNDEN KURTARMAK

"Bir şeyin farkına varılması gerekiyor: Kırım Tatar halkının, Rusya ile birlikte bir geleceği yok. Benimle aynı fikirde olmayanlar, ilk kez 1783'te Kırım'ın Rus İmparatorluğu tarafından ele geçirildiğini hatırlayabilir. 'Rusya'da rejimler değişiyordu, Sovyetler dönemi, Stalin zamanı ve 18 Mayıs 1944 sürgünü, 1945 yılından sonraki tekrar vatana dönüş', işte tüm bu facialardan sonra sayısı 1 milyon olan milletimizden bugün 300 bin kişi kaldı. Moskova, halkımızı yok edip bitirmek için 2014'te tekrar vatanımıza, Kırım'a geldi. Herkes bu tehlikenin farkında. Rus işgalcilerinin gelişine sevinen Kırım Tatarlarının halkımızın içindeki sayısı 200 kadar var veya yok. Bütün planlarımız, konunun Ukrayna'dan başlayıp Birleşmiş Milletler'e (BM) kadar götürülerek, Kırım'ı Rus işgalcilerden kurtarmak."

https://www.youtube.com/watch?v=GxHgAoaWgw0 ÇUBAROV, 18 MAYIS'A KADAR KABUL EDİLMESİ BEKLENEN KARARNAMEYE İLİŞKİN MERAK EDİLENLERİ AKTARDI

Çubarov, QHA'nın 11 Mayıs'taki yayınında Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov'un müjdelediği, Cumhurbaşkanı Zelenskıy imzalı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 18 Mayıs Matem Günü'ne kadar kabul edilmesi merakla beklenen, "Yerli Haklar Kanunu" ve Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Ukrayna Parlamentosunda Kırım Tatar halkının en yüksek temsilci organı olarak tanınması konularına şu ifadelerle açıklık getirdi:

"Bilindiği üzere Ukrayna'da 2019 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Volodımır Zelenskıy cumhurbaşkanı seçildi ve bu geçen 2 yıl süre zarfında bir işbirliği kurulması için çalıştık. Ukrayna yönetimi ile başından bu yana çok yanlış anlaşılmalar vardı, ancak bu 2 senede duygu ve fikirlerde yakınlaştık, Cumhurbaşkanlığı ile çok sayıda çalışmalar yaptık. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kırım Tatar halkı ve Meclisi ile ilgili etkili kararların yayımlanmasını bekliyoruz.

Aslında, Mart 2014'te, Rus işgalcilerin Kırım'da ilk adımları duyulurken KTMM, Ukrayna Parlamentosu tarafından yerli Kırım Tatar halkının en yüksek temsilci organı olarak tanınmıştı. Şimdi ise Cumhurbaşkanının emriyle bu kararın 'pratik düzleme çevrilmesini' bekliyoruz. 18 Mayıs'ta da böyle bir görüşme planlanıyor. Ukrayna'da Yerli Halklar Statüsü Kanun tasarısı hazırlandı. Yine bu tasarının da Cumhurbaşkanı tarafından değerlendirmesini bekliyoruz. Rüstem Bey'in dün yayında dile getirdikleri tamamıyla doğru ancak; Ukrayna'da siyasete taşınmayınca herhangi bir şey için 'yapıldı diyemem', bakacağız."

"KIRIM'IN İŞGALDEN KURTARILMASINI BEKLEMEDEN, STATÜSÜNÜN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Rus işgali altındaki Kırım için Ukrayna Parlamentosunda yürütülen çalışmaların aşamalarına dair bilgi veren Çubarov, "Ukrayna devleti 7 yıldır, Rusların işgal ettiği ve Rusların kontrolünde ya da desteklediği bölgelerde savaş veriyor. Ukrayna toplumu, devletin Kırım üzerindeki egemenliğini yeniden tesis etmeye kararlı. Ancak, bizler Kırım'ın işgalcilerin kontrolünden kurtarılmasını beklemeden, Kırım'ın statüsünün değiştirilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kırım Özerkliğinin, Kırım Tatar halkının kendi topraklarında kendi tayin hakkına dayanması önermesinde yola çıkıyoruz ve diyoruz ki; "Ukrayna Anayasasında Kırım ile ilgili değişikliğe gidilsin. Bu değişikliklerin kabulünü sağlamak bizim görevimizdir."

"RUS İŞGALİNİ DESTEKLEYEN POLİTİKACI GÖRÜRSENİZ, SATIN ALINDIĞINI DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ"

Çubarov, Rus propaganda mekanizmasının, Kırımla ilgili dezenformasyon yapmaya, sahte bilgiler yaymaya ve gündemi çarpıtmaya devam etmesine dair şunları dile getirdi:

"Bugün dünyadaki herkes Moskova'nın aldatıcı gazetecilerini, askerlerinin önünden gönderdiğini biliyor. Moskova yabancı topraklara girip bir savaş başlattığında bile medyası savaşa eşlik ediyor. Ruslar; silahlarına, medyalarına, özel servislerinin rüşvet ve şantaj alışkanlığına güvenir, son iki araçları ise silah veya medyadan etkilidir. Eğer Türkiye'de Kırım'ın işgalini tanıyan ve bu konuda Putin'i destekleyen politikacılar görürseniz o zaman ne kadar satın alınabildiklerini de düşünmelisiniz. İşte Ruslar için silah ve propaganda 1'inci sırada, ardından rüşvet ve şantaj. Rüşvet için petrol paralarını, şantaj için nükleer silahlarını kullanıyorlar. Bağımsız ülkelerin bu propaganda ve silahları durdurması için mekanizma bulundurmaları gerekmektedir."

ÇUBAROV: KIRIM PLATFORMU'NA ÇOK ÖZEL UMUTLAR BAĞLIYORUZ

Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak amacıyla başlattığı Kırım Platformu'na dair konuşan Çubarov, "Kırım Platformu'na çok özel umutlar bağlıyoruz." dedi. Siyasi arenada yeni mekanizmalar aradıklarını dile getiren Çubarov, Kırım Platformunun yeni bir meydan olduğunu ve bu meydanın etrafında Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekleyen ülkelerle çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

TÜRK DÜNYASINA ÇAĞRI: RUSYA'DAN OLABİLDİĞİNCE UZAK OLALIM

Son olarak, Kırım'ın özgürlüğü için Türkiye ve Ukrayna arasındaki işbirliği ile Türk dünyası arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Çubarov, "Kırım Tatar halkının bir tecrübesi sonucu bir dileğidir; olabildiğince Rusya'dan uzak olalım, Rusya asla iyi bir dost ve komşu olmadı, olmayacak!" ifadeleriyle dikkat çekici bir çağrıda bulundu.

https://qha.com.tr/multimedya/ramazan-sohbetleri-rustem-umerov-ile-kirim-tatar-kultur-ve-yasayisi-konusuldu/321533/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.