SON DAKİKA
Hava Durumu

QHA Ramazan Sohbetlerinde, Diyanet İşleri ve DİTİB konuşuldu

QHA Özel Ramazan Sohbetleri programında Aydın Taş'ın konukları Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı Ukrayna Koordinatörü İsa Yaykın ve Türkiye Cumhuriyeti Nürnberg İdari ve Din İşleri Ateşesi Fuat Gökçebay idi. Diyanet İşleri Başkanlığının Ukrayna'daki faaliyetleri ve Almanya'daki Türklerin oluşturduğu en büyük sivil toplum kuruluşu olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) faaliyetleri etraflıca ele alınan konular oldu.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2021 18:26
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2021 23:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
QHA Ramazan Sohbetlerinde, Diyanet İşleri ve DİTİB konuşuldu

QHA Özel Ramazan Sohbetleri programında Aydın Taş'ın konukları Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı Ukrayna Koordinatörü İsa Yaykın ve Türkiye Cumhuriyeti Nürnberg İdari ve Din İşleri Ateşesi Fuat Gökçebay oldu. Diyanet İşleri Başkanlığının Ukrayna'daki faaliyetleri ve Almanya'daki Türklerin oluşturduğu en büyük sivil toplum kuruluşu olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) faaliyetleri etraflıca ele alınan konular oldu.

Kırım Haber Ajansının hazırlayıp sunduğu Kırım, Türkiye, Ukrayna ve Türk dünyasından konukları ile QHA Özel-Ramazan Sohbetleri programında, QHA Türkçe Yayın Yönetmeni Aydın Taş, iki konuk ağırladı. Programın, 3 Mayıs 2021 tarihinde saat 22.00'deki yayın konukları Diyanet İşleri Başkanlığı Ukrayna Koordinatörü İsa Yaykın ve T.C. Nürnberg İdari ve Din İşleri Ateşesi Fuat Gökçebay oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığının Ukrayna'daki faaliyetleri ve Almanya'daki DİTİB'in Ukrayna'daki Müslümanlara yönelik gerçekleştirdiği yardımlar yayın boyunca öne çıkan konular oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=frPCRMGagHo YAYKIN, UKRAYNA'DAKİ RAMAZAN AYINA ÖZEL YARDIM FAALİYETLERİNİ ANLATTI

2019 yılı Ocak ayı itibarıyla Ukrayna'ya görevli olarak atandığını belirten İsa Yaykın, 9 din görevlisiyle Ukrayna'nın doğusunda ve batısındaki tüm bölgelerinde dini, sosyal talepler doğrultusunda hizmet verdiklerini kaydetti. Yaykın, aynı zamanda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ukrayna'da Ramazan ayında koronavirüs salgını şartları altında gerçekleştirdikleri yardım faaliyetlerine değindi.

GÖKÇEBAY: ALMANYA'DAKİ TÜRKLERİN KURDUĞU EN BÜYÜK ÇATI KURULUŞU, DİTİB

T.C. Nürnberg Başkonsolosluğu Din İşleri Ataşesi Fuat Gökçebay, öncelikle kendisini tanıtarak, DİTİB'in Almanya'daki Türklerin kurdukları derneklerin üst çatı kuruluşu bir federasyon olduğunu belirtti. Gökçebay, Almanya'daki camilerin, Türkiye'deki Diyanet İşlerine bağlı hizmetleri DİTİB adıyla yürüttüklerini ifade etti. Diyanet İşlerine bağlı din görevlisi ataması yapılan camilerin, diğer hayrî ve sosyal hizmetlerinde Almanya kanunlarına bağlı olarak bir sivil toplum kuruluşu olarak işlevini yerine getirdiğini, aynı zamanda dernek tüzüklerinin mevcut olduğunu vurguladı.

"UKRAYNA'DAKİ DİYANET İŞLERİNE BAĞLI GÖREVLENDİRMELER TALEP VE MÜRACAAT ÜZERİNE YAPILIYOR"

Yaykın, Ukrayna genelindeki Diyanet İşlerine bağlı görevlilerin, bölgedeki vatandaşların müracaat ve talepleri üzerine görevlendirildiğini bildirdi. Yaykın, "Görevlendirilmesi yapılan din görevlilerimiz de Ukrayna'ya geldikleri andan itibaren Kırım Tatarları Dini İdaresi veya Ukrayna mevzuatına uygun olarak kurulmuş olan Ukrayna'daki herhangi bir alt din cemiyetlerinin bünyesinde görev yapar." dedi. Yaykın, ayrıca Ukrayna genelindeki din görevlilerinin sayılarını ve görev bölgelerini kısaca anlattı.

Türkiye'deki Diyanet İşlerine bağlı Diyanet Vakfınca toplanılan yardımların dünyadaki ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını belirten Yaykın, Ukrayna'daki yardım dağıtımlarının da nasıl gerçekleştirildiğini aktardı.

"DİTİB, BU RAMAZAN AYINDA 24 ÜLKEYE YARDIM GÖNDERDİ"

DİTİB'in Almanya'daki Türklerin oluşturduğu en büyük sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çeken Gökçebay, DİTİB aracılığıyla Almanya'daki gurbetçilerin Ukrayna'da gerçekleştirdiği yardım faaliyetlerine de değindi. Gökçebay, ayrıca DİTİB'in sadece bu sene Ramazan ayı içinde 24 ülkede yardım kampanyası yürüttüğünü ve 15 ülkeye de görevli gönderdiğini bildirdi. Ukrayna'ya yönelik yardımları sağlayan ekipte yer aldıklarını belirten Gökçebay, Ukrayna'ya ulaştırılan yardımların 24 ülkeye yapılan yardımların bir parçası olduğunu kaydetti. Gökçebay, "Arnavutluk'tan Gürcistan'a, Tanzanya'dan Moğolistan'a Ukrayna'dan Haiti'ye bu Ramazan'da ekip gitti. Buradaki gurbetçilerimizin fitre ve zekatlarının tam yerine ulaştırılması noktasında ne gerekiyorsa onu yapma çabasıyla bizzat ekipler gidip, çalışmalarında içinde bulunup oradaki Müslümanlarla tanıştılar." dedi.

Kırım Tatar kökenli olması hasebiyle bu yılki gerçekleştirilen yardım faaliyetlerinin daha farklı bir anlam taşıdığını ifade eden Gökçebay, Kırım'ın işgalden kurtulduğu bir zamanda da bizzat giderek yardımları ulaştırma temennisinde bulundu.

https://qha.com.tr/multimedya/eskisehir-kirim-dernegi-yetkilileri-qha-ozel-ramazan-sohbetlerine-konuk-oldu/320219/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.